Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 5% ca serie bruta, iar vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun cu 0,8%, in timp ce vanzarile de produse nealimentare au crescut cu 2,5%, a anuntat luni Institutul National de Statistica (INS).

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul a inregistrat in primele noua luni un declin de 0,3%, pe fondul scǎderii comertului carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate cu 5% si al produselor alimentare, bauturi si tutun cu -0,6%. Vanzarile de produse nealimentare s-au apreciat cu 3,2%.

In septembrie, volumul afacerilor din comertul cu amanuntul a scǎzut fata de august cu 2,4% ca serie bruta si cu 0,1% ca serie ajustata.

"Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut ca serie bruta cu 1,1%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a scǎzut cu 0,8%", se arata in comunicatul INS.

Ca serie bruta, au fost inregistrate cresteri la vanzarile de produse nealimentare cu 5% si la carburantii pentru autovehicule in magazine specializate cu 0,6%, iar ca serie ajustata cresterea a fost consemnata pe aceleasi segmente cu 5,5%, respectiv 0,4%.

Preturile productiei industriale au crescut in septembrie cu 0,2%

Preturile productiei industriale din Romania au crescut in septembrie atat fata de august, cu 0,2%, cat si comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, cu 0,3%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Preturile productiei industriale pe piata interna au urcat fata de august cu 0,2%, iar cele pe piata externa s-au majorat cu 0,3%.

Pe sectoare, in septembrie fata de august, s-au inregistrat cresteri in industria energetica (+0,5%), industria bunurilor de capital (+0,3%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,3%) si industria bunurilor intermediare (+0,1%). In schimb, au scazut preturile in industria bunurilor de uz curent (-0,2%).

Fata de septembrie 2012, preturile productiei industriale au crescut semnificativ la produsele energetice cu 3,2%, la bunurile de uz curent cu 2,6% si la bunurile de folosinta indelungata cu 1,4%.

Preturile din industria bunurilor intermediare au scazut cu 3,2%, iar cele din industria bunurilor de capital au scazut cu 0,9%.

Statistica mentioneaza ca fata de septembrie 2012 preturile productiei industriale au fost mai mari cu 0,3%, cu 1,5 puncte procentuale sub cresterea inregistrata pe piata interna si cu 2,9 puncte procentuale peste evolutia inregistrata pe piata externa.