Daca propunerea legislativa privind unele masuri suplimentare pentru etichetarea produselor alimentare, care il are ca initiator pe senatorul PDL Dumitru Staicu, va fi adoptata de ambele Camere al Parlamentului, produsele alimentare vor avea inscrisa pe eticheta sau pe ambalaj o bulina verde, portocalie sau rosie.

Pana atunci insa va mai trece ceva timp si asta pentru ca va trebui sa treaca de mai multe hopuri. Astfel, Comisia economica din Senat este cea care va intocmi raportul pentru aceasta propunere legislativa, document care va fi prezentat plenului Senatului, in calitate de prima Camera sesizata.

Guvernul spune nu. Micii producatori ar fi dezavantajati

Criteriile in baza carora va fi acordata fiecarui produs alimentar cate o bulina vor fi stabilite de Ministerul Sanatatii, care va avea in vedere factori precum gradul de pericol, tipul si cantitatea de aditivi alimentari din fiecare produs.

Citeste si Vom avea BULINE PE ALIMENTE ca sa stim cat de periculoase sunt! Vezi despre ce e vorba!

In punctul de vedere al Executivului se arata ca incadrarea tuturor alimentelor in cele trei categorii ar fi foarte dificil de realizat, chiar si in baza unor criterii prestabilite de Ministerul Sanatatii, existand riscul aparitiei presiunilor din partea diferitelor categorii de producatori de alimente ca produsele sa fie incadrate in alte categorii decat cele impuse.

Potrivit Guvernului, introducerea codului de culori pentru etichetarea produselor ar crea un dezavantaj competitiv pentru producatorii si comerciantii din Romania, deoarece in tarile invecinate nu exista o legislatie similara.

"Introducerea codului de culori pentru etichetarea produselor comercializate in Romania va crea impresia falsa ca acestea sunt de calitate inferioara", mai sustine Executivul.

Ce inseamna bulinele de pe alimente

Fiecare produs alimentar trebuie sa aiba inscrisa pe eticheta sau pe ambalaj o bulina verde, portocalie sau rosie.

Bulina verde va fi inscrisa pe produsele alimentare sanatoase, care pot fi consumate zilnic fara sa prezinte vreun risc pentru sanatate, cea portocalie va desemna produsele alimentare care trebuie consumate cu moderatie.

In schimb, bulina rosie va desemna alimentele care contin substante sau aditivi si care pot avea efecte daunatoare asupra sanatatii.

De unde provin alimentele si bauturile alcoolice consumate de romani

O treime din alimentele si bauturile alcoolice consumate de romani sunt din productia proprie iar doua treimi provin din comert, cel mai mare autoconsum inregistrandu-se la oua, unde populatia cumpara mai putin de jumatate din cantitatea totala consumata.