Crema de ciocolata Nutella este un adevarat simbol pentru Franta, aceasta regasindu-se in mic-dejunurile copiilor din intreaga tara.

Aproximativ 235.000 de tone din crema inventata in 1944 sunt consumate in fiecare an, dintre care 100 de milioane de borcane numai in Franta. Nu e deci de mirare ca guvernul, ingrijorat de starea de sanatate a natunii, vrea sa impuna o taxa pentru produsele care ingrasa. 

"Amendamentul Nutella", asa cum a fost denumita propunerea, a declansat o mica revolutie printre francezi, care s-ar putea extinde si la nivel international. 

Luni, Consiliul pentru uleiul de palmier din Malaezia a raspuns acuzatiilor aduse ingredientului care este folosit si la prepararea margarinei, a biscuitilor sau a chipsurilor.

"Malaezia este foarte ingrijorata cu privire la propunerea senatorului Yves Daudigny de a mari cu 300% taxa pentru uleiul de palmier. Uleiul de palmier este un produs important, sanatos si natural, pe care cei 240.000 de fermieri din tara sunt mandri sa-l produca", a declarat seful consiliului.

"Contrar parerilor senatorului Daudigny, orice expert in nutritie va confirma ca uleiul de palmier nu contime grasimi daunatoare sau organisme modificate genetic, ci este chiar o sursa importanta de vitamine", a mai spus acesta.

Producatorul Nutella a tinut sa linisteasca si el consumatorii din Franta, asigurandu-i ca reteta nu va suferi nicio modificare. Acesta a tinut sa mai adauge ca, in cazul in care amendamentul va trece, pretul unui borcan va creste cu cel mult 6 centi.

In prezent, uleiul de palmier este taxat cu o suta de euro pe tona, dar guvernantii intentioneaza sa mareasca aceasta cifra la 400 de euro. Nutella a mai intampinat probleme in 2010, cand Uniunea Europeana a facut presiuni pentru ca ambalajul sa contina avertismente legate de sanatate.

Principalele ingrediente din Nutella sunt zaharul, laptele praf, alunele, cacao si uleiul de palmier, acesta din urma in proportie de 20%.

Guvernul Francez sustine ca taxele pe acest ingredient ar trebui marite, pentru ca incurajeaza obezitatea si reprezinta un pericol pentru mediu. Guvernantii au marit deja taxa pentru bauturile dulci si vor sa faca acelasi lucru si cu berea, intr-o incercare de a imbunatati starea de sanatate a populatiei si de a aduce un castig in plus la venitul de stat.