Cei mai multi romani vor aloca pentru un buget pe familie cuprins intre 100 si 500 de lei, in scadere fata de 2010, iar pentru o parte dintre acestia fondurile fie sunt insuficiente si renunta la anumite produse, fie nu vor putea cumpara nici strictul necesar, arata un studiu IRES.

Asa ca, pentru multi carnea de miel este un lux, iar produsele cele mai cautate sunt cele unde reducerile sunt cat mai mari.

Si asta tinand cont ca romanii au strans cureaua cat au putut, iar datele arata negru pe alb ca, in primele doua luni din an, consumul a scazut cu 5%, in timp ce in anii buni ai economiei cresterea era si de 10%.

Discounturi la produsele traditionale si la electrocasnice

Cei de la Carrefour spun ca si anul acesta vor avea promotii la carnea de miel, oua, cozonac si vin, panettone, dar si la celelalte produse traditionale:drob de miel, pasca, ciocolata speciala. Nu lipsesc promotiile la imbracaminte, electrocasnice mici sau cadouri. Astfel, un kilogram de miel costa aproape 24 de lei, iar un panettone este 6,99 de lei.

In ceea ce priveste reducerile la electrocasnice, poti sa cumperi un aspirator cu 89 de lei fata de 159 de lei cat costa acum sau un laptop cu 2.299 de lei fata de 2.899 de lei.

Pe 21 si pe 22 aprilie magazinele Carrefour sunt deschise intre orele 08.00 si 24.00, pe 23 intre 07.00 si 19.00, iar in prima zi de Paste magazinele sunt inchise. In a doua zi, daca ai ramas fara apa plata sau mergi in vizita la rude si vrei sa cumperi cadouri poti face asta intre 09.00 si 21.00.

Oferte gasesti si la Metro, tot la produse de sezon. Retailerul a afisat reduceri inca din 7 aprilie, atat la produse alimentare, cat si la cele nealimentare.

"Totodata, produse noi traditionale se pot regasi cu aceasta ocazie sub marca proprie, de exemplu: Fine Food (cozonac, pasca etc)", spune Adina Timplaru, corporate communications manager al Metro.

Si magazinele Metro au program special de Paste. Astfel, pe 23, magazinele din Bucuresti si Ploiesti sunt deschise non-stop, la fel si magazinele Real, iar hipermarketul din Cotroceni are program de la 15.00 la 23.00 in prima zi de Paste.

La Auchan, magazinele sunt deschise pe 23 intre orele 08.00 si 18.00 si sunt inchise in prima zi de Paste. In a doua zi, programul magazinului incepe la 10.00 si se termina la 22.30.

Un program similar il are si lantul de supermarketuri Mega Image. In plus, aici poti gasi produse de sezon, de exemplu o caserola cu 10 oua fierte si vopsite costa  9,99 de lei.

Toate filialele Billa vor avea un program prelungit inainte de Paste (08.00-24.00), magazinele din Bucuresti si Timisoara fiind deschise chiar non stop joi, pe 21 aprilie, si vineri pe 22 aprilie. Chiar si in prima zi de Paste majoritatea supermarketurilor din tara vor fi deschise pentru cumparaturi, intre ora 10.00 si 18.00.

"In ceea ce priveste vanzarile, in general aceastea se dubleaza in perioda Pastelui si estimam ca si in acest an vom inregistra vanzari de doua ori mai mari decat in zilele obisnuite. Acelasi lucru se intampla si in cazul bonului de casa care isi dubleaza valoarea", spun reprezentantii companiei.

Doar pentru magazinele din Bucuresti si Timisoara in zilele de 21 si 22 aprilie, intre orele 22:00 – 06:00 vor fi  exista reduceri de 50% la tot sortimentul de dulciuri de sezon, cozonaci si panettone si 25% la tot sortimentul de whiskey si bourbon.

Haine si telefoane la oferta

O mare parte din retailerii online au pregatit si ei discounturi. Reducerile merg pana la 75% si chiar si pana la 90%, special in ziua de sambata, si iti poti alege haine, incaltaminte, parfumuri sau chiar cosmetice de firma. Dupa Paste, insa, preturile vor urca la loc.

Si operatorii telecom au oferte bune. Dupa ce Orange a redus pretul abonamentelor cu 20%, iata ca si operatorul Cosmote recurge la aceeasi metoda pentru abonamentele de cel putin sapte euro pe luna, insa include in oferta si cartelele preplatite.si al cartelelor prepaid si ofera smartphone-uri la preturi ce incep de la 20 de euro, cu abonament pe doi ani.