El a explicat că preţurile nu vor mai creşte în perioada următoare, iar epidemia din China ar putea avea şi un efect benefic asupra pieţei - tarifele pentru carburanţi sunt în scădere și pot duce la alte ieftiniri.

Carnea de miel 21 de lei kilogramul, păstrăvul, 23 de lei, ouăle - 70 de bani bucată, cozonacii - între 9 şi 25 de lei, în funcţie de conţinut. Şi legumele proaspete care vor fi vândute în pieţe de Paşte ar trebui să coste la fel ca în 2019, potrivit aşteptărilor Băncii Naţionale.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: “Scade chiar sensibil până prin aprilie, până la Paști. Până la începutul lui aprilie când apar cifrele probabil că vom avea 2,8%, semnificativ sub ce a fost la sfârșitul anului.”

Aceasta reducere a creşterii preţurilor vine după doi ani de scumpiri abrupte, iar o inflaţie sub 3 puncte înseamnă că produsele pe care le vom pune pe masa de Paşte nu vor fi mai scumpe faţă de anul trecut. Mai mult, am putea avea chiar şi ieftiniri în lanţ, dacă preţul carburanţilor tot scade.

Prețurile pentru carburanți vor influența foarte mult toate celelalte prețuri din piața, susține BNR, asta după ce la începutul anului am avut o scădere a prețurilor pentru benzină și motorină, potrivit aplicației Monitorul prețurilor de la Consiliul Concurenței.

Atunci, influența a fost dată de reducerea supra-accizei de către Guvern, acum reducerea prețurilor la carburanți este dată de scăderea cotațiilor internaționale din cauza crizei din China.

Pe pieţele internaţionale, cotaţia petrolului a pierdut 25% în ultima lună, fiind azi sub 50 de dolari pe baril. Tarifele bunurilor şi serviciilor de la noi sunt influenţate, în medie, între 5 şi 25% de costul transportului, potrivit analiştilor.