Din nefericire sunt cateva reglementari care trebuiesc perfectate. Pentru ca, daca le-am lasa cum sunt prevazute la articolul 3 la alineatele 3 si 4, ar inseamna sa realizam un comert paralel in Romania, greu de stapanit, greu de tinut sub control, care in loc sa aduca bine, va aduce mai mult rau. Motiv pentru care am considerat sa amanam aceasta punere in aplicare a legii si am facut propuneri in acest sens. Vedem ce hotarare ia Guvernul”, a afimat Daea, citat de News.ro.

Ministrul Agriculturii a spus ca daca legea s-ar aplica in actuala varianta, atunci ar aparea cometul paralel in Romania.

“Retele paralele ar putea sa ia cu 3% din valoare, iar apoi sa vanda cu 25% la o anumita data. Sunt lucruri care pot sa scape de sub control”, a completat Daea.

Ministrul Agriculturii a mai zis ca a cautat solutii juridice pentru a pune in practica legea risipei alimentare, dar din nefericire nu a gasit astfel de solutii pentru a face “un lucru cum se cuvine, astfel incat sa nu dea posibilitatea sa se creeze retele paralele de comert”.

Trebuie tinut sub control din toate punctele de vedere, si din punct de vedere fiscal, si din punct de vededere sanitar-veterinar, cat si din punctul de vedere al pastrarii calitatii produselor pentru nu afecta sanatatea consumatorului”, a adaugat Daea.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat pe data de 16 noiembrie legea privind reducerea ripisei alimentare, care prevede vanzarea la pret redus sau donarea unor produse aflate la limita datei de expirare pentru consum si impune sanctiuni de pana la 10.000 de lei pentru agentii economici care incalca prevederile acestui act normativ. Legea a fost adoptata de Parlament pe 18 octombrie, dar nu poate fi aplicata pentru ca nu are norme de aplicare.