Romanii au pus mare pret pe sanatate si bun gust asa ca cel mai bine s-au vandut produsele traditionale. Vorbim despre carnati, caltabosi si toba facute ca la mama acasa. Iar la capitolul dulciuri de departe preferatele au fost cele gatite in propria gospodarie.

Sume importante au alocat romanii in acest an si pentru cadourile de Craciun. ''Tot ce inseamna gadgeturi si smartphonuri. Notebook-uri am vandut foarte proximativ 3.000 de comenzi doar in data de 23 decembrie'', spune Mihai Florin Iacob, managerul unui magazin de IT.

Cine a vrut sa daruiasca ceva mai rafinat a scos din buzunar mii de euro pentru o sticla de bautura.

Barbatii care cred ca sarbatoarea Craciunului se potriveste cel mai bine cu o cerere in casatorie au trebut pe la bijutier. "Se cumpara inelele de logodna. Se prefera inelele cu diamant, iar ca valoare intre 4.000 si 6.000 de lei", explica Paula Dumitrescu, consilier vanzari magazin de bijuterii.

S-au facut insa si cadouri mult mai extravagante. Dealerii de masini au vandut de Craciun un Lotus, un Ferrari si cateva BMW-uri de ultima generatie.

Conform unui studiu realizat de Ziarul Financiar, doar in luna decembrie hipermarketurile au vanzari de aproape 1 miliard de euro, cifra reprezentand aproximativ 10% din totalul vanzarilor anuale.

In Marea Britanie, in zilele de 26, 27 decembrie, cand s-au anuntat cele mai mari reduceri, oamenii au lasat totul deoparte si au pornit la shopping. Comerciantii si-au frecat mainile de bucurie. In doar 2 zile, au incasat 4, 3 miliarde de lire sterline si analistii preconizeaza ca pana la finalul saptamanii se va ajunge la incredibila suma de 10 miliarde de lire sterline.