Vanzarile din perioada octombrie-decembrie 2012 au insumat 503 milioane euro. 

"Vanzarile din trimestrul patru au fost foarte bune. Toate sectoarele monitorizate au avut evoluții pozitive comparativ cu trimestrul patru din 2011. Totusi, la nivelul intregului an, rezultatele au fost mixte printre piețele monitorizate de TEMAX® Romania. Performanțe pozitive s-au remarcat in cazul sectoarele foto, telecom, IT si electronice, in timp ce electrocasnicele mici si cele mari au avut de suferit si s-au situat sub anul trecut", se arata intr-un comunicat al GfK. 

Sectorul foto este cel care a performat cel mai bine in anul 2012, cu o crestere de aproximativ 11% fata de anul anterior, piata atingand o valoare de 49 milioane euro. Camerele foto digitale reprezinta si una dintre pietele cu cea mai mare pondere a campaniilor promotionale.

Si piata de telefoane mobile si smartphone-uri a urcat cu 2% anul trecut, la 75 milioane de euro, in ultimul trimestru cresterea fiind de 23,7%. 

"Chiar daca telefoanele mobile inca domina piata in termeni de volum, acestea pierd teren de la luna la luna. Segmentul aducator de valoare este cel al smartphone-urilor, asigurand succesul pietei de telecom cu o prezenta in toate clasele de pret importante si un portofoliu larg de dispozitive", releva GfK.

In ultimele trei luni ale anului 2012, piata de IT a inregistrat o crestere de 11%, comparativ cu trimestrul patru din 2011, ajungand la o valoare de 150 milioane de euro.

Potrivit studiului, rezultatele campaniilor Black Friday le-au depasit pe cele ale traditionalului sezon de Craciun.

Promotiile cu cel mai mare impact au fost cele pentru tablete, urmate de cele pentru periferice (mouse, tastaturi si camere web) si computere portabile. Pe intreg anul, avansul s-a situat la 4%. 

Segmentul electronicelor a incheiat anul trecut cu 5% crestere, la 296 milioane de euro, numai in trimestrul patru avand vanzari de 116 milioane euro.  "Aceasta crestere a fost generata de evolutiile pozitive ale vanzarilor cu televizoare cu ecran plat, in timp ce restul produselor electronice au inregistrat rate de crestere negative. Cererea pentru televizoare cu ecran plat a fost in decembrie 2012 similara cu cea din decembrie 2011. Luna noiembrie 2012 a fost cea care, prin campaniile de tip black friday, a adus valoare extra", reiese din raportul GfK. 

Vanzarile de electrocasnice mici au fost anul trecut de 106 milioane de euro, cu evolutii pozitive pe majoritatea categoriilor. Scaderi au fost raportate la fripteuze, storcatoare de fructe si legume si masini de facut paine. 

Ultimul trimestru din 2012 a adus o revenire pe segmentul electrocasnicelor mari, care a inregistrat pentru prima data in acest an o crestere a vanzarilor, 1,6% peste trimestrul patru din 2011. Totusi, performanta anuala este cu aproape 6% sub cea inregistrata anul trecut, valoarea situandu-se la 310 milioane de euro. 

Piata de imprimante si multifuncționale continua sa fie stabila si in ultimul trimestru a lui 2012, ajungand la valoarea de 10 milioane de euro si o stagnare de 0,2% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Pentru intregul an s-a inregistrat o usoara scadere, de aproape 1%, fața de 2011.  GfK Temax este un indice utilizat de GfK pentru a monitoriza piețele bunurilor de folosinta indelungata.