Mama lui Li, care este medic dentist, i-a explicat fiului ei ca greutatea este principala cauza pentru care sforaie foarte zgomotos noaptea, ceea ce ii cauzeaza o oboseala cronica.

“Dimineata sunt oboist, iar membrii familiei mi-au spus ca in timpul noptii ma sufoc si nu pot respira”, spune Li.

Li, care detine o fabrica de mobila in Chengdu, capitala provinciei chineze Sichuan, nu isi trateaza afectiunea, dar incearca sa mai slabeasca.

Schimbarea obiceiurilor alimentare in China a cauzat probleme de sanatate pe care chienzii nu le aveau inainte. Imbunatatirea nivelului de trai ca urmare a boom-ului economic din ultimii ani le-a permis tot mai multor chinezi sa manance mai multa carne si sa consume alimente procesate industrial.

China a trecut de la foamete la lacomie pe parcursul unei singure generatii”, spune Paul French, un expat britanic care locuieste la Beijing si care a scris o carte pe acest subiect – “Fat China” (“China cea grasa”).

In combinatie cu o lipsa acuta de miscare in randul cetatenilor, dar si cu un procent mare de fumatori, schimbarea obiceiurilor alimentare, prin consumarea unui nivel mai ridicat de calorii, a contribuit la cresterea ratei obezitatii, aceasta boala fiind din ce in ce mai intalnita printre chinezi.

In directa legatura cu obezitatea a aparut si apneea in somn, cauzata de sforait, care duce la un somn chinuit si neodihnitor.

Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, peste 38% dintre chinezii in varsta de peste 15 ani erau supraponderali sau obezi in 2010, procent care s-a dublat din 2002.

Doctorii spun ca principalul factor care sta la baza ingrasarii chinezilor este trecerea la stilul alimentar din vest, consumatorii migrand din restaurantele traditionale catre cele de fast-food, industrie care a crescut in medie cu 17% annual, in ultimii cinci ani, ajungand la o cifra de afaceri de 90 de miliarde de dolari.