Misterul din jurul retetei secrete a celebrei bauturi este cea mai puternica strategie adoptata de grupul american pentru a ramane in atentia consumatorilor si a presei, scrie CNN.

Profitul net al Coca-Cola a scazut la 1,71 miliarde de dolari in trimestrul IV al anului trecut, de la 1,87 miliarde de dolari in aceeasi perioada din 2012. Vanzarile au coborat cu 3,6%, la 11 miliarde de dolari. CEO-ul companiei, Muhtar Kent, a explicat ca grupul va reduce costurile de aprovizionare si management al datelor si va reforma programele de marketing pentru a genera economii de 1 miliard de dolari pana in 2016.

Industria bauturilor carbogazoase a fost afectata la nivel mondial, deoarece tot mai multi consumatori s-au indreptat catre apa, sucuri de fructe si alte alternative mai sanatoase, noteaza CNN. Trendul din piata a afectat afacerile Coca-Cola si ale celorlalti mari jucatori, ca PepsiCo sau Dr. Pepper.

Principalul sau concurent, Pepsi, vrea sa-si schimbe modelul de business ce l-a facut celebru, orientandu-se pe segmentul de snacks-uri, principalele produse consumate de clientii din tarile emergente, urbanizate si industrializate masiv. Sefii Coca-Cola au luat o alta decizie prin care spera sa creasca veniturile: investitii masive in marketing. Pe o piata extrem de dura, Coca-Cola mizeaza in continuare pe publicitatea inteligenta, iar una dintre cele mai bune strategii de-ale lor o reprezinta chiar reteta secreta.

“Misterul din jurul formulei secrete a bauturii este adesea perceput ca fiind un element de calitate. Cei mai multi consumatori vad astfel produsul respectiv ca fiind unul extrem de valoros, daca se face atata tam-tam in jurul formulei lui”, explica Ben Voyer, psiholog si expert in marketing, lector la London School of Economics.

Despre reteta Coca-Cola s-a vorbit si s-a scris mult. Intr-atat de mult, incat a devenit o legenda. Campanii intregi de marketing si publicitate au fost construite in jurul formulei secrete. Potrivit site-ului oficial al companiei, reteta originala, creata de farmacistul John Pemberton in 1866, a fost pastrata si supravegheata intr-o banca din SUA incepand cu 1919. 86 de ani mai tarziu, a fost mutata intr-un seif al muzeului din Atlanta, despre existenta caruia stiu doar doi directori din grup. Coca-Cola n-a precizat niciodata numele sau functiile managerilor. Potrivit unor informatii aparute intr-una dintre campaniile de publicitate ale brandului, celor doi executivi nu li se permite niciodata sa zboare in acelasi avion.

Seiful in care ar fi pastrata misterioasa reteta este dotat cu scanner de amprenta, cifru si protejat de o usa masiva de otel. Mai mult, in interiorul seifului s-ar afla un alt seif cu mai multe caracteristici de siguranta. Iar in interiorul celui de-al doilea seif ar fi o carcasa de metal ce contine „cel mai bine pastrat secret din lume”. Formula bauturii carbogazoase ar fi scrisa pe o bucata de hartie, scrie CNN citand site-ul oficial al grupului american.

Analistii si expertii in marketing sunt de parere ca sefii companii au pastrat secreta reteta tocmai pentru a stimula vanzarile si a mentine o oarecare umbra de mister in jurul brandului, dar si pentru a impiedica consumatorii sa afle cat de putin costa, de fapt, ingredientele din care se produce cunoscuta bautura de pe urma careia se obtin venituri uriase.

Compania nu a brevetat niciodata formula Coca-Cola, stiind ca astfel ar fi nevoita s-o divulge, iar odata ce patentul va expira, oricine ar putea folosi reteta pentru a produce alte versiuni ale celebrei bauturi.

Coca-Cola a fost in 2013 pe locul trei in topul celor mai valoroase companii din lume, dupa Apple si Google.

Sursa foto: WorldofCoca-Cola.com