Omul de afaceri arestat la cererea procurorilor anticoruptie este acuzat ca a incercat sa mituiasca pe unul dintre directorii ANAF cu 30 de mii de euro. Inaltul functionar urma sa schimbe rezultatul unui control facut la firma patronului. Numai ca directorul a anuntat Directia Nationala Anticoruptie atunci cand a primit oferta.

Mituitorul se numeste Sahin Yuksek si de un deceniu este considerat cel mai important jucator de pe piata importurilor de la noi. Oficial turcul patroneaza firma „Yuksek International Fruct", un mare importator de legume si fructe pentru cele mai mari hipermarketuri din tara.

Neoficial insa, spun autoritatile, rudele si locotenentii familiei Yuksek au sau au avut multe alte societati implicate in filiere de evaziune fiscala. Activitatile acestora au facut obiectul unei investigatii jurnalistice si in emisiunea Romania te iubesc.

Abbas Yuksek, baiatul mai mic al familiei, a ajuns, anul trecut ,in fata judecatorilor, dar a fost eliberat. Incercarea colegilor nostri de a obtine raspunsuri de la membrii familiei Yuksek a dus la incercari de intimidare din partea garzilor de corp.

Ancheta a dezvaluit informatii despre evaziunea fiscala din Romania. Anul trecut au fost importate oficial 200 de mii de tone de legume si 350 de mii de fructe. La aceasta cantitate, statul a fost prejudiciat de doua miliarde de euro.

Caracatita evaziunii este dublata de spagile pentru obtinerea unei tarabe in piata si triplata de peschesurile platite autoritatilor noastre. La multe produse pretul ajunge sa creasca si de 10 ori. Importatorii aduc strugurii cu 0,94 de lei kg si ii vand si cu 15 lei. Salata verde este importata cu 0,52 de lei kilogramul si se vinde cu doi lei 50.