Este vorba despre un ansamblu de locuinte, restaurante si magazine care ar putea obtine aprobarea Ministerului Culturii daca proprietarii vor asigura si cladirea istorica. Palatul Stirbey are subsolul foarte subred.

In spatiu care se afla dincolo de gard, la o distanta de aproximativ 17 metri de Palatul Stirbei, ar urma sa fie construit complexul multifunctional daca proiectul va fi aprobat. Va avea 4 niveluri in subteran unde vor exista 500 de locuri de parcare. Iar la suprafata, cladirea va atinge si 35 de metri inaltime in zona in care vor fi construite locuintele. Zona pentru comert se va intinde pe patru niveluri si va cuprinde cafenele, restaurante, magazine, dar si spatii pentru expozitii de arta.

Cladirea complexului multifunctional va fi delimitata de Palatul Stirbey printr-un zid inverzit, in spatele caruia se va ridica blocul de locuinte. Proiectul este vechi de aproape 10 ani si a fost constestat de ONG-uri si de asociatiile profesionale.

"Parcarea aia de 500 de masini pe mine ma ingrijoreaza. Pe unde vin masinile alea si cand pleaca pe unde o iau ca sa poata iesi? Pentru ca strada din spate e foarte aglomerata", spune Vera Marin, urbanist.

Ca sa dea unda verde constructiei reprezentantii Ministerului Culturii au cerut actualilor proprietari ca inaltimea cladirii sa nu puna in pericol siguranta Palatului Stirbey.

"Noi va dam un aviz pentru un singur lucru deocamdata; pentru o interventie de urgenta. Faptul ca dvs ati distrus o parte din subsolul domeniului, pivnitele pune intr-o relatie proasta cu umiditatea si cu ploile fundatia palatului si el se poate narui si fara cutremur. Cata vreme domniile lor nu inteleg ca treaba sa faca acest santier care sa permita asigurarea monumentului istoric, noi nu le aprobam nimic!", a declarat Radu Boroianu, secretar de stat in Ministerul Culturii.

Palatul monument istoric era, pe vremuri, locul din care Barbu Stirbey le vindea bucurestenilor vinurile lui.

"Va intra din nou in comisia de urbanism si in functie de verdictul care se va da in comisia de urbanism, vom emite un alt aviz", spune Gheorghe Patrascu, arhitect sef PMB.

Si alte cladiri simbol ale Bucurestiului risca sa fie sufocate de imobile noi. De pilda, langa Ateneul Roman ar putea fi ridicata un complex care va gazdui mai multe birouri, magazine si un hotel. Iar in zona Dorobanti, o firma a cumparat 4 imobile vechi, printre care si casa care a apartinut familiei Bratianu. Toate vor fi daramate ca sa apara in loc un turn de 45 de metri in inaltime.