In fapt, oficialii IKEA au anuntat in ultimii ani un plan de a inaugura noi magazine in orasele cu peste 300.000 de locuitori, dar cert este ca pana acum nu a fost anuntata constructia niciunei noi unitati si nici nu pare ca acest lucru s-ar putea intampla prea curand.

“Constructia unui magazin de-al nostru dureaza 14 luni. Astfel, anul asta, sigur nu vom deschide niciun magazin nou”, a explicat pentru www.incont.ro Cornel Oprisan, retail manager al IKEA. Reamintim ca retalierul suedez este prezent in Romania printr-o franciza cumparata de omul de afaceri Puiu Popoviciu.

Oprisan a repetat in scurtul interviu acordat incont.ro inclusiv faptul ca IKEA tatoneaza orasele cu peste 300.000 de locuitori precum Cluj, Constanta, Iasi, Timisoara sau Brasov.

“Stiu de petitia celor din Cluj. Nu pot spune ca vom deschide un magazin acolo sau nu. Tatonam orasele de peste 300.000 de locuitori,” a mai spus oficialul IKEA.

Acesta nu a dorit sa dea detalii despre intentia de achizitiona terenuri intr-unul sau altul din aceste orase.

Iata, in schimb, ce scriu doritorii de mobila suedeza din Iasi: “IKEA e de mult in Romania si de mult in Moldova, prin productia de aici. Dar IKEA nu are prezenta de retail in aceasta zona, asa ca multi oameni, ca si autorul acestei petitii, trebuie sa indure drumurile lungi pana la Bucuresti pentru a se bucura de produsele companiei”.

Autorii petitiei online mai spun ca Iasiul este gata pentru a primi IKEA. „Piata de cumparatori, formata de judetele din jur si poate chiar de Moldova de peste Prut, e pregatita sa ia cu asalt magazinul IKEA”, au subliniat acestia.
 
Nici cei din Cluj nu se lasa mai prejos! Intr-un mesaj catre conducerea IKEA Romania, initiatorii petitiei online din Cluj spun ca „afland despre planurile de extindere ale operatiunilor din Romania si avand in vedere ca numerosi clujeni achizitioneaza produse IKEA din magazinele din Bucuresti si chiar Budapesta, solicitam deschiderea unui magazin la noi in oras”.

„Suntem siguri ca un asemenea demers ar fi incununat de succes”, au adaugat acestia.

Deocamdata, nici Clujul si nici Iasiul nu au primit vreo veste buna. Pe 21 martie, IKEA face trei ani in Romania si nu da semne concrete ale unor demersuri de extindere, asa cum scriam si mai sus.

Numai pentru aducerea IKEA in Cluj sunt 67 de pagini de semnaturi. Un numar de 3.312 clujeni „au dat cu subsemnatul” pana acum pe petitia in cauza.

Rezultatele financiare ale IKEA nu au fost extreme de bune in anul fiscal trecut si sa nu uitam ca ne aflam inca in criza. Retailerul de mobila a anuntat vanzari in scadere cu 9% anul trecut fata de 2008 l, pana la valoarea de 349,2 milioane de lei (82,4 milioane de euro).

Magazinul din Baneasa ramane singura unitate din Romania si avut in 2009 circa 2,5 milioane de vizitatori.
Planurile mai vechi ale IKEA aratau cam asa: noul magazin va avea dimensiuni similare cu cel de la Bucuresti. Unitatea din Baneasa are 26.000 de metri patrati si ca sa fie deschisa s-au investit circa 25 de milioane de euro.

Intentiile de dezvoltare cele mai clare au fost prezentate in 2008 si luau in deschiderea a inca sase magazine in orase precum Constanta, Iasi, Cluj-Napoca sau Galati.