Astfel, ca serie bruta, afacerile din comert au crescut cu 7,2% in primele 11 luni ale anului trrecut comparativ cu perioada similara din 2013, datorita cresterii vanzarilor de produse nealimentare (+10,9%) si vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+8,4%). Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 0,4%.

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate s-a inregistrat un avans de 7,4%, ca urmare a cresterii vanzarilor de produse nealimentare (+11,2%) si vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+8,0%). Vanzarile de carburanti au scazut cu 0,2%.

In luna noiembrie, comparativ cu aceeasi luna din 2013, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul a crescut cu 7,1% ca serie bruta si cu 7,8% ca serie ajustata, sustinute tot de cresterea vanzarilor de produse nealimentare (+11,5% brut si +12,3% ajustat) si a celor de alimente, bauturi si tutun (+9,1% brut si +8,4% ajustat). Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 3,3% ca serie bruta si cu 4,5% ca serie ajustata.

Comparativ cu octombrie, in noiembrie 2014 afacerile comertului cu amanuntul s-au redus pe ansamblu, ca serie bruta, cu 0,5% ca urmare a scaderii comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-8,7%). Cresteri au inregistrat vanzarile de produse nealimentare (+3,7%) si vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+0,2%).

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in noiembrie 2014, comparativ cu luna precedenta, afacerile au urcat cu 2,1% ca urmare a cresterilor inregistrate la vanzarile de produse nealimentare (+4%), comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+1,1%) si la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+0,5%).