Industria ramane motorul economiei si inregistreaza cresteri de vanzari si de comenzi. Datele arata ca, in septembrie, valoarea vanzarilor in comertul cu amanuntul a crescut cu 1% fata de luna august, dar a fost cu 2% mai mica decat in septembrie 2009.

Romanii si-au restrans, de fapt, cumparaturile, pentru ca vanzarile de alimente si bauturi au scazut cu 2,1%, iar cele de produse nealimentare, cu 0,4%.

Partea leului a fost a companiilor petroliere pentru ca singura crestere a fost, de fapt, a carburantilor, cu peste 6% in mare parte din cauza scumpirii lor.

Activitatea industriala isi revine. Vanzarile au urcat in septembrie cu peste 17% fata de august si cu 14% fata de aceeasi luna a anului trecut.

Cea mai mare crestere, de 52%, s-a inregistrat in industria bunurilor de capital, adica masini si echipamente, urmata de industria bunurilor de folosinta indelungata cu 14% si de cea a bunurilor intermediare, adica materiale si subansamble, folosite in alte ramuri.

Cresterea cea mai mica, de nici 3%, a fost la bunurile de uz curent, de la detergenti si produse de igiena, la haine si incaltaminte.

Vestea si mai buna este ca industria va continua sa creasca, pentru ca valoarea comenzilor primite in septembrie s-a majorat cu 26% fata de august si cu aproape 30% fata de septembrie 2009. Cele mai multe comenzi sunt pentru export.