"Consiliul Concurentei nu se opune proiectului de lege. Intelegem ca pentru sanatate primeaza consumul de produse proaspete. De asemenea, intelegem ca producatorii locali trebuie ajutati, dar nu stiu daca aceasta este cea mai buna varianta", a aratat Badila.

Potrivit acesteia, Consiliul Concurentei a analizat proiectul si a ridicat o serie de semne de intrebare, precum modul in care se va face aprovizionarea supermarketurilor cu produse romanesti.

"De asemenea, am ridicat intrebarea care vor fi autoritatile care vor verifica daca acesti comercianti isi vor indeplini obligativitatea. In plus, nu stim inca ce va fi denumit "produs romanesc": produs in Romania sau produs de o companie cu capital romanesc", a sustinut reprezentanta Consiliului.

"Producatorii romani ar trebui sa se asocieze, pentru ca, daca vor ramane disipati, nu vor putea reprezenta o forta in negocierile cu retailerii", a adaugat Daniela Badila.


Conform unui proiect de lege depus in martie la Parlament, de deputati ai PNL, supermarketurile ar putea fi obligate sa asigure spatii de expunere pentru produsele alimentare ale producatorilor romani de minim 50%, din care cel putin 20% sa fie alocate producatorilor locali si sa perceapa taxe de maximum 5% pentru acestia.

Proiectul, initiat de 10 deputati liberali, printre care Claudia Boghicevici, Raluca Turcan, Cezar Preda, modifica Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.