Oficiul European de Statistică aminteşte că, din martie, statele membre UE au început să introducă măsuri de izolare pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Venitul real al gospodăriilor per capita în zona euro a crescut în primul trimestru din 2020 cu 1,1%, după un declin de 1,1% în precedentele trei luni.

În UE, consumul real al gospodăriilor per capita a scăzut cu 2,9% în primele trei luni din 2020, după o reducere de 0,4% în trimestrul patru din 2019, de asemenea, cea mai importantă scădere din 1999 şi până în prezent.

Venitul real al gospodăriilor per capita în UE a crescut în primul trimestru din 2020 cu 1,2%, după un declin de 1% în precedentele trei luni.

De asemenea, rata de economisire în primele trei luni din 2020 a crescut cu 4,3 puncte procentuale atât în zona euro cât şi în UE, faţă de trimestrul patru din 2019.

În primul trimestru din 2020, rata de economisire a crescut în toate statele membre UE pentru care sunt disponibile date. Cel mai semnificativ avans s-a înregistrat în Belgia, Danemarca şi Olanda, cel mai redus în Polonia, Suedia şi Cehia.

În toate statele membre UE, cu două excepţii, creşterea ratei de economisire este explicată prin declinul sever al cheltuielilor aferente consumului individual.

Cea mai pronunţată scădere a cheltuielilor aferente consumului individual s-a înregistrat în Italia, Spania, Belgia şi Franţa. În acelaşi timp, venitul disponibil a variat, crescând în Polonia, Cehia, Danemarca, Olanda, Irlanda şi Finland şi scăzând în Spania, Italia, Portugalia, Germania şi Austria.

În primul trimestru din 2020, rata de investiţii a scăzut cu 0,2 puncte procentuale în zona euro şi cu 0,3 puncte procentuale în UE.

În statele membre UE pentru care sunt disponibile date, cel mai semnificativ declin al ratei de investiţii s-a observat în Spania, Franţa şi Belgia. Şapte ţări membre UE au raportat creşteri ale ratei de investiţii, cele mai ridicate fiind în Germania, Danemarca şi Olanda.