Ei spun ca produsele pleaca de la poarta lor la preturi foarte mici, dar consumatorii ajung sa plateasca si de cinci ori mai mult din cauza taxelor din magazine. Ei cer ca taxele cum ar fi cea pentru aranjarea marfii la raft sau cea de listare sa fie eliminate.

Potrivit federatiei PRO AGRO, un aliment care pleaca de la producator cu 5,5 lei, ajunge la raft cu pretul de 12 lei. Cu 110 la suta mai mult decat pretul initial. Exemplul celor de la PRO AGRO nu e singular. Iata ce povestesc producatorii din Vidra.

Vlad Gheorghe, producator Vidra: "Dau exemplu la spanac, de la noi pleaca la 1 leu, iar la raft este 4,99. Ei fac profituri foarte mari, iar producatorul este ingropat in datorii. Diferenta sa o suporte in imaginea lui comerciantul."

De vina ar fi, spun producatorii, taxele de listare, de manipulare, discounturile, bonusurile, cheltuielile de transport, comisioanele, taxele notariale sau cheltuielile pentru obtinerea unor autorizatii.

Emil Dumitru, PRO AGRO: "Orice alta taxa decat factura initiala cu care producatorul a facturat catre comerciant nu are legatura cu produsul si trebuie eliminata."

Stefan Padure: "Este un strigat de ajutor al producatorilor romani care s-au adresat forurilor legislative."

Producatorii romani se simt dezavantajati si pentru ca, spun ei, marfurilor care provin din comertul intracomunitar nu li se aplica aceleasi taxe. Reprezentantii marilor retele comerciale ii contrazic.

Florin Capatana, AMRC: "In comunitatea europeana sunt produse care au pret mult mai mic decat produsele din Romania si de aceea pretul care vine la raft este mult mai mic."

Producatorii autohtoni sustin ca pot umple rafturile tot anul cu produse lactate, carne si legume, cum ar fi cartofi, varza, morcovi si telina. Iar in lunile de vara pot asigura tot necesarul de rosii, castraveti, ardei si vinete.

Hipermarketurile sunt insa pline de marfa adusa din alte tari ale Uniunii Europene. Legea care ii obliga pe comercianti sa aiba pe rafturi 51 la suta produse romanesti se afla inca in dezbatere.