Un tip de bază pentru mâncăruri conţine, de pildă, de 10 ori mai puţină carne de pui că în Cipru. Iar unele mărci de răcoritoare au, în Franţa şi Italia, de două ori mai mult suc natural ca aici. În timp ce inspectorii noştri doar constată neregulile, bulgarii se pregătesc să îşi facă dreptate la Comisia Europeană.

200.000 de euro au investit bulgarii, bani de la Uniune, ca să strângă dovezi care să arate, fără dubiu, dacă mărfurile alimentare de la ei de pe piaţa sunt la fel ca cele din Occident sau sunt, de fapt, mai proaste calitativ.

Ignat Arsenov, director protecția consumatorului Bulgaria: ”Am testat alimente dietetice, lactate, ciocolată, băuturi alcoolice, sucuri şi acum aşteptăm rezultatele. Iar după aceea avem nevoie de o legislaţie mai strictă”.

Şi laboratoarele din România au arătat că ingredientele din unele feluri de prăjituri, crochete de pește sau cafea solubilă au fost măsurate, pentru români, cu ocaua mică.

Horia Constantinescu, președinte ANPC: ”22 la sută reprezintă diferenţe de calitate a produsului. Sucul de portocale... noi beneficiem de concentrat de portocale. Mai avem puţin şi o să avem doar miros de portocală!”

La întâlnire au venit şi inspectori de calitate din țările-sursa.

Yasmine Abdallah, director Protecția Consumatorului Franța: ”Ştim despre această problemă, dar trebuie să ne punem de acord mai bine asupra a ce înţelegem prin “dublu standard”.

În temeiul legislaţiei UE şi al principiilor pieţei unice, producătorii au voie să folosească formule de fabricaţie diferite, în funcţie de piaţă de vânzare, dacă pot justifica aceste diferenţe. Este o practică înşelătoare să comunice că produsele ar fi identice, dar atâta vreme cât nu fac acest lucru sunt la adăpost. Acum, mai multe autorităţi naţionale pentru protecţia consumatorului din țări- țintă ale dublului standard cer impunerea unui stas. Producătorii să aibă aceeaşi reţetă, indiferent de ţară.

Dorin Cojocaru, asociaţia APRIL: ”Să ridice piatra cel fără de păcat... că noi, producătorii, când vindem în Anglia, în Spania, în Germania, ne uităm să fie apretat, parfumat, totul perfect. Dar când dăm pe piaţa din România... respectăm la fel consumatorul român?”

Aşadar, înăsprirea normelor europene poate avea, şi pentru industria noastră, un efect de bumerang. Testele comparative ale statului bulgar vor fi gata la începutul anului viitor.