Comerciantii au constat o crestere de 14% in primele trei luni. Iar fabricantii marturisesc ca mare parte din productia de electrocasnice se duce la export. In magazine, chiar daca nu se vede o crestere importanta, vanzarile s-au stabilizat si nu mai scad. Oamenii se orienteaza catre marfuri mai ieftine si acestea in general sunt facute in Romania.

Frigiderele si componentelor IT reprezinta peste 25% din piata. In primul trimestru din 2011 continua evolutia buna din industrie unde productia a crescut cu 11% fata de acelasi trimestru a anului trecut.

Producatorii romani de electrocasnice nu au de ce sa se planga. Oamenii prefera marfurile lor in primul rand datorita preturilor. "Din acest depozit, anul trecut, au plecat peste 1 milion de produse la clientii romani. Tendinta s-a pastrat si in prima parte a anului 2011. Mare parte din produsele vandute sunt romanesti, cum ar fi masini de spalat, frigidere sau calculatoare care se ansambleaza in spatele meu", spune
Cosmin Coman, director logistica.

Mai ieftine cu 30% fata de cele importate

Un aragaz fabricat in Romania poate sa coste la jumatate fata de unul adus din strainatate. In cazul aparatelor frigorifice, diferenta de pret pentru produse similare este de aproximativ 200 de lei.

Transportul si costurile de productie mai mici, la care se adauga promotiile comerciantilor, tin preturile jos in cazul electrocasnicelor autohtone. In privinta calitatii, doar clientii decid.