Auchan va prelua activitatile operationale si activele imobiliare corespondente ale filialelor Metro Group din Polonia, Romania, Rusia si Ucraina.

"Aceasta operatiune mai necesita obtinerea aprobarii din partea autoritatilor competente ale concurentei din fiecare tara vizata si va fi finalizata, sub aceasta rezerva, in 2013. Pe viitor, hipermarketurile Real din Europa Centrala si de Est vor functiona sub marca Auchan", se arata intr-un comunicat al Auchan.

Vanzarea hipermarketurilor Real Europa de Est catre Grupul Auchan vizeaza 91 de hipermarketuri Real in Polonia, Rusia, Romania si Ucraina, precum si 13 galerii comerciale in Rusia si Romania.

In aceste patru tari, Real a realizat o cifra de afaceri de peste 2,6 miliarde de euro fara taxe in 2011, si are 20 000 de angajati. Auchan, la randul sau, numara 98 de hipermarketuri si peste 65 000 de colaboratori in aceste patru tari.

Grupul Auchan, controlat de familia Mulliez, detine 10 hipermarketuri in Romania, cu 3.300 de angajati potrivit informatiilor de pe site-ul companiei. Numarul magazinelor Real de pe piata romaneasca a ajuns la 24.

Tranzactia era asteptata in piata de retail de cateva luni.

Presedintele Consiliului de Administratie al grupului Auchan, Vianney Mulliez, considera ca prin preluarea celor 91 de magazine si 13 galerii comerciale Auchan foloseste oportunitatea de a-si echilibra prezenta in Europa Centrala si de Est, in raport cu celelalte doua zone de dezvoltare prioritare, care sunt Europa Occidentala si Asia.

"In Auchan am gasit cumparatorul cel mai potrivit pentru preluarea activitatilor Real in Europa Centrala si de Est: Auchan ofera bune perspective de dezvoltare colaboratorilor si activitatilor Real Eastern Europe", a spus Olaf Koch, presedintele Comitetului Director Metro AG.

Al 12-lea grup de distributie din lume, Auchan este prezent in 12 tari si are 269 000 colaboratori. Este organizat pe cinci mari divizii: hipermarketuri (655 magazine integrate si 23 in mandate de gestiune, asociate si in franciza), supermarketuri (767 integrate si 1.665 in franciza sau asociate), divizia imobiliara (Immochan), banca (Oney Banca Accord) si e-commerce, carora li se adauga alte activitati si directii de crestere.

In 2011, cifra de afaceri a Grupului a fost de 44,4 miliarde euro fara taxe, din care 55% a fost realizata in afara Frantei.

Reteaua de hipermarketuri Real este o entitate a Metro Group. Sub marca Real, Metro Group detine 316 hipermarketuri in Germania, precum si 110 hipermarketuri in Polonia, in Romania, in Rusia, in Ucraina si in Turcia. In anul fiscal 2011, Real a avut circa 70.000 angajati a inregistrat o cifra de afaceri de 11,2 miliarde euro.