Eurostat: Irlanda, Romania si Bulgaria au avut, in ianuarie, cele mai scazute rate anuale ale inflatiei din UE. BNR estimeaza o inflatie de 1,7% la finalul anului

Bani, euro
Irlanda, Romania si Bulgaria au inregistrat in ianuarie cele mai scazute rate ale inflatiei anuale din Uniunea Europeana, de 0,2%, 0,3%, respectiv 0,4%, potrivit datelor publicate miercuri de biroul european de statistica Eurostat.
Datele Eurostat reflecta evolutia indicelui armonizat al preturilor de consum din ianuarie, fata de aceeasi luna a anului precedent.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, rata anuala a inflatiei din Romania, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a inceput anul 2017 la nivelul de 0,05%, care marcheaza revenirea in teritoriu pozitiv pentru prima data dupa mai 2015.
Inflatia anuala din zona euro a fost de 1,8%, fata de 1,1% in decembrie, iar in Uniunea Europeana de 1,7%, dupa 1,2% in ultima luna a anului 2016.
Cele mai ridicate rate ale inflatiei anuale au fost consemnate in Belgia (3,1%), Letonia si Spania (ambele cu 2,9%) si Estonia (2,8%).
Comparativ cu decembrie, preturile de consum din Romania au scazut in ianuarie cu 0,1%, conform datelor Eurostat.
Pentru finalul acestui an, Banca Nationala a Romaniei a revizuit in jos prognoza de inflatie, cu 0,4 puncte procentuale, la 1,7%. Potrivit guvernatorului Mugur Isarescu, rata anuala a inflatiei s-a mentinut relativ stabila pe parcursul trimestrului 4 din 2016.
"Cotatiile materiilor prime isi consolideaza trendul ascendent. Tendinta se continua si in prezent, dar parca nu atat de accentuat", a spus Isarescu, precizand, de asemenea, ca pretul combustibililor a revenit ca dinamica in teritoriul pozitiv.
In zona euro, cea mai mare contributie la cresterea preturilor a venit din partea carburantilor pentru transporturi, de +0,5 puncte procentuale, si a pacurii si alimentelor, de +0,14 puncte procentuale fiecare. Un efect negativ au avut telecomunicatiile, gazele naturale si painea si cerealele.
Pe acelasi subiect:
Prima pagina pe scurt:
Elon Musk a promis un premiu de 100 mil. dolari celui care oferă cea mai bună tehnologie pentru captarea emisiilor de dioxid de carbon
Liberalizarea prețurilor la energie. Ce pași trebuie să urmeze cei care vor să încheie un nou contract de electricitate pe piaţa liberă
Italia se confruntă cu cea mai gravă recesiune de după război. Moody s amenință Roma cu retrogradarea, dacă nu folosește eficient resursele de la UE

Comentarii (1)