La presiunea Comisiei Europene (CE) si a Fondului Monetar International (FMI), Guvernul s-a obligat, in primavara anului trecut, sa inlature restrictiile privind deschiderea marilor magazine de retail, prin eliminarea cerintelor legate de acordul centrelor comerciale concurente la emiterea autorizatiei si de prezentarea unui studiu de impact de catre investitorul care solicita avizul.

Legislatia in vigoare, adoptata in 2004, stabileste ca deschiderea structurilor de vanzare cu amanuntul cu suprafata mare, de peste 1.000 de metri patrati, este autorizata de catre o comisie constituita la nivel autoritatii locale, din care face parte, alaturi de reprezentantii autoritatilor locale si ai asociatiilor profesionale, patronale si de protectie a consumatorilor, si un reprezentant al agentilor economici din imediata vecinatate a centrului comercial pentru care este ceruta autorizatia.

In acelasi timp, solicitarile de deschidere a unor astfel de magazine trebuie insotite obligatoriu de "un studiu de piata si impact", care sa prezinte motivul alegerii locului respectiv, harta comerciala a zonei, descrierea tipologica a structurilor de vanzare existente in zona, caracteristicile demografice si sociale ale zonei (structura populatiei, venituri, obiceiuri de consum), impactul deschiderii noului magazin din punct de vedere urbanistic, socio-economic si comercial, dar si impactul asupra comertului existent, respectiv protejarea structurilor de vanzare existente si "evitarea disfunctionalitatilor" din mediul concurential.

Guvernul s-a angajat sa elimine toate aceste restrictii pana in septembrie 2011, dar promisiunea nu a fost respectata astfel ca FMI si CE au revenit si au acordat un nou termen, impunand autoritatilor romane sa rezolve problema pana la sfarsitul lunii ianuarie 2012.

In conditiile in care restrictiile au fost introduse, in 2004, prin hotarare de guvern, pentru eliminarea acestora este necesara aprobarea de catre Executiv macar a unui act normativ cu putere juridica similara.

Ministerul Economiei a lansat in dezbatere publica, la sfarsitul lunii ianuarie 2012, un proiect de hotarare de guvern care elimina aceste restrictii si care ar fi urmat sa intre in vigoare in 30 zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

La putin timp dupa lansarea in dezbatere publica a proiectului, premierul Emil Boc a demisionat, iar succesorul acestuia, Mihai Razvan Ungureanu, a schimbat majoritatea ministrilor, inclusiv la Ministerul Economiei, context in care documentul nu a fost aprobat nici pana la aceasta data de catre Guvern.

In ultima scrisoare de intentie transmisa Fondului Monetar International, datata cu Luna aprilie, Guvernul anunta insa ca acest angajament a fost indeplinit, iar barierele la deschiderea magazinelor de vanzare cu amanuntul cu suprafata mare au fost eliminate la inceputul lunii februarie.

In aceasta forma, documentul a fost aprobat de board-ul FMI la sfarsitul lunii martie si postat in luna aprilie pe site-ul institutiei.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a declarat pentru Mediafax ca proiectul hotararii de Guvern initiat de Ministerul Economiei a fost agreat cu Fondul Monetar International, dar ca autoritatile de la Bucuresti au apreciat ulterior ca este nevoie de o lege care sa includa mai multe prevederi si a sustinut ca FMI cunoaste aceasta problema.