Astfel aceste produse vor ajunge la asociatiile umanitare de ingrijire a animalelor sau la primarii care le vor imparti familiilor sarace. Cine se opune risca o amenda de 10 mii de lei de cate ori este prins in neregula. Parlamentul European a promovat intens donatia ca solutie pentru marfurile care raman nevandute.

Comerciantii trebuie sa doneze alimentele care mai au trei zile si expira fundatiilor umanitare, spitalelor, orfelinatelor, primariilor. Cele care totusi raman in raft urmeaza sa fie vandute firmelor care le transforma in biogaz sau compost, folosit de fermieri pentru fertilizarea solului. Acestea le vor cumpara cu 3 la suta din pretul original al produsului.

Operatorii economici vor fi obligati sa infiinteze unitatea de coordonare a alimentelor donate. Acesti angajati trebuie sa aiba grija in primul rand ca produsele care urmeaza sa expire sa fie depozitate intr-un loc corepunzator iar in final trebuie sa urmareasca ca acestea sa ajunga la institutiile unde au fost donate si ulterior la oamenii care ar avea nevoie de ele.

Iar cei care nu se supun legii vor fi sanctionati de Autoritatea Sanitar Veterinara. In prezent, magazinele tin pe raft produsele pana expira, oferind uneori reduceri pentru acestea.

In final, alimentele expirate ajung la gropile de gunoi unde sunt procesate astfel incat nimeni sa nu poata sa le ia si sa le manance.

Sorin Matei, director Iridex: “De la inceputul anului si pana in prezent am primit in jur de 470 de tone. Produsele expirate sunt din categoria produselor alimentare: paste fainoase, ceaiuri, zahar, faine si foarte multe fructe si legume"

Marile magazine vor avea deduceri de TVA sau de impozit pe profit daca vor dona alimente. Fundatiile sau centrele sociale care vor sa primeasca mancarea in prag de expirare trebuie sa se inscrie in Registrul Beneficiarilor.