H&M s-a alaturat, pentru cinci ani, acordului privind securitatea in caz de incendii si a constructiilor din Bangladesh, propus de IndustriALL (care revendica 50 de milioane de muncitori din 140 de tari) si UNI Global Union (20 de milioane de muncitori). 

Acordul instituie, intre altele, un "inspector-sef" independent de intreprinderi si sindicate, insarcinat "cu elaborarea si implementarea unui program de inspectie a securitatii in caz de incendii, care sa fie credibil si eficient". 

Prevede, de asemenea, "unul sau mai multi experti calificati" in vederea "efectuarii unei examinari complete si riguroase a normelor si reglementarilor actuale in constructiile pentru intreprinderile de confectii". 

La randul sau, Inditex a anuntat ca a informat IndustriALL in legatura cu "angajamentul sau total fata de acordul privind securitatea si preventia in caz de incendii".  Grupul spaniol, unul dintre liderii mondiali in sector, a amintit ca a semnat inca din 2007 un "acord-cadru" cu IndustriALL "pentru a ameliora in permanenta conditiile de munca si de securitate in fabricile textile". 

Promotorii acordului au stabilit ziua de 15 mai ca data-limita pentru semnatari. Lista nu este inca publica, dar grupurile american PVH (care detine marci ca Tommy Hilfiger si Calvin Klein) si german Tchibo.sq au semnat deja, spun sursele. 

Bangladeshul este al doilea exportator mondial de imbracaminte, sector care reprezinta 80% din exporturile sale.

Prabusirea, la 24 aprilie, a unui imobil in care lucrau peste 3.000 de muncitori in confectii si care s-a soldat cu moartea a 1.125 de persoane a pus in centrul atentiei conditiile de munca periculoase existente in aceasta industrie. 

Clean Clothes Campaign, o asociatie de aparare a muncitorilor din industria textila, cu sediul la Amsterdam, a felicitat imediat angajamentul luat de cei doi giganti din sector, considerandu-l o "veste monumentala". 

"Decizia H&M si Inditex de a semna acordul cu caracter obligatoriu privind securitatea in caz de incendii si a constructiilor din Bangladesh este cruciala", a anuntat asociatia intr-un comunicat. "Presiunea cade asupra altor actori-cheie din sector, pentru ca, la randul lor, sa il semneze", se precizeaza in comunicat.