Rata anuala a inflatiei in zona euro si in UE a ramas in teritoriu negativ in mai, pentru a doua luna consecutiv, desi preturile de consum s-au situat la minus 0,1%, fata de minus 0,2% in aprilie.

In mai, 16 state membre au inregistrat rate anuale negative ale inflatiei, pe primele locuri fiind Romania (minus 3%), Bulgaria (minus 2,5%) si Cipru (minus 1,9%). La polul opus, cele mai mari rate anuale ale inflatiei s-au raportat in Belgia (1,6%), Malta (1%) si Suedia (0,8%).

Comparativ cu aprilie 2016, rata anuala a inflatiei a scazut in noua state membre, a ramas stabila in opt tari si a crescut in 11 state.

In cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii preturilor l-au avut restaurantele si cafenelele (cu o crestere 0,12 puncte procentuale), chiriile si tutunul (ambele cu o crestere de 0,07 puncte procentuale). De cealalta parte, cel mai semnificativ impact negativ asupra inflatiei a venit din partea combustibililor pentru transport (minus 0,53 puncte procentuale), a combustibilului pentru incalzire (minus 0,2 puncte procentuale) si a gazelor naturale (minus 0,13 puncte procentuale).

Banca Centrala Europeana mizeaza pe o crestere a preturilor de sub 2%, insa inflatia in zona euro a fost sub aceasta tinta inca de la inceputul lui 2013, iar anul trecut a coborat chiar si in teritoriu negativ, in conditiile in care pretul la petrol s-a redus semnificativ.