Practic, sunt mereu cu un pas inaintea autoritatilor si de aceea poate dura si doi ani pina la demascarea unei grupari. Din pacate foarte rar, sau deloc ajungem sa vorbim si despre condamnari.

Ploiesti, Piata Centrala, sfarsit de iunie. Rosia romaneasca se vinde cu 5 lei kilogramul. Cea de import, din Italia si Turcia, costa 3 lei si 50 de bani kilogramul.

O alta piata mare din Oradea, de data asta in luna februarie. Prima recolta autohtona din an costa la taraba 9 lei kilogramul. Rosiile de Sicilia, calitatea I, se dau la 7 lei si 50 de bani kilogramul.

Cum ajunge rosia de import sa aiba mereu un pret mai bun decat cea romaneasca e o intreaga poveste.

Vama Giurgiu. Locul prin care patrund in Romania legumele si fructele din Turcia si Grecia. Mii de TIR-uri in fiecare an. Mare parte din marfa ajunge la evazionisti. In fiecare an, statul este prejudiciat de importatori cu 2 miliarde de euro.

"Caruselul" este cea mai importanta schema de fraudare. Un depozit de gros comanda marfa din strainatate nu direct, ci cu ajutorul unui intermediar. Intermediar in operatiune este o firma denumita impropriu fantoma. Exista in acte, dar a fost creata special sa faca evaziune fiscala.

Firma fantoma importa cu 100 de lei paletul de rosii si il vinde la depozit cu 300 de lei paletul - un profit urias. Depozitul vinde tarabagiului si hypermachet-ului tot la 300 de lei paletul, cu cat l-a luat de la firma fantoma. Cu profit zero si prin urmare nu are de platit TVA sau impozit pe profit la bugetul tarii.

Firma intermediar are la dispozitie 55 de zile pentru a-si achita la stat TVA-ul si impozitul pe profit. In acest timp introduce sute si chiar mii de TIR-uri. Dupa care patronii vand firma unor oameni de nagasit. Pentru fiecare TIR, depozitul plateste intermediarului - firma fantoma - o spaga de 1.000 de euro. Astfel depozitul en-gros aduce legume la pret competitiv si reuseste sa-l tina mereu sub cel al legumelor autohtone.

Filiera unui investitor iordanian, poreclit de anchetatori Samy, este exemplul clasic pentru prezentarea "Caruselului". Iordanianul e acuzat ca ar fi folosit o retea de societati fantoma, prin care mai multe mari depozite de gros de la noi au comandat in ultimii 2 ani marfa din strainatate.

Frauda se ridica la 2,4 milioane de euro, iar importatori principali apar initial trei firme, dupa care reteaua se ramifica.

Samy era ajutat de un irakian, care avea pregatite 130 de firme, special pentru suveica pacalirii statului la TVA. Multe dintre ele infiintate prin avocati, iar proprietarii au acceptat trecerea sediilor in casele lor, pentru bani.

Schemele sunt gandite de evazionisti cu speranta ca orice anchetator se va lasa pagubas. Marfa se vinde in doua zile, verificarile in acte dureaza si doi ani pentru demascarea retelei.

Firmele nasilor din importul legumelor si fructelor tranzactioneaza mii de TIR-uri si dispar. Autoritatile alearga dupa fantome, depozitele vand rapid importurile, fara sa fie deranjate.

La Garda Financiara Ilfov sunt 20 de comisari, care monitorizeaza in prezent peste 3.000 de firme suspecte de evaziune.