Declaratia premierului vine in contextul in care presa a relatat ca mari lanturi de magazine ar fi majorat preturile la diferite alimente cu pana la 30%, in ultimele doua saptamani, inainte de reducerea TVA la 9% la produsele alimentare, programata incepand cu luna iunie.

"O scadere atat de mare a TVA este imposibil sa nu se vada in pret. Vom fi foarte atenti dupa 1 iunie", a spus Ponta.

In urma cu doua saptamani, premierul Victor Ponta solicita sprijinul Consiliului Concurentei pentru primele luni dupa aplicarea TVA de 9% la alimente, pentru a preveni aparitia unor noi carteluri pe piata.

"Vreau sa va rog sa ne sprijiniti in ceea ce va fi, dupa 1 iunie, o perioada de o luna, doua, trei, de aplicare a regulilor competitiei si ale pietei dupa reducerea TVA la toate produsele agro-alimentare. Experienta de la paine are parti pozitive si parti mai putin pozitive. Acuma, insa, va fi la tot si vreau sa cred ca regulile competitiei si regulile pietei libere vor functiona cu adevarat, nu o sa ne trezim cu noi carteluri la carne, la paine, la alte produse, care, de fapt, sa opreasca ceea ce ne-am dorit cel mai mult, si anume o competitie deschisa, preturi mai mici si calitate mai mare", spunea atunci Ponta, potrivit Mediafax.

In acelasi context, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat ca Monitorul preturilor la produsele alimentare ar putea sa ajute la urmarirea impactului scaderii TVA la alimente asupra consumatorului final.

"Am avut o discutie la Ministerul Agriculturii cu producatori si firme de retail pentru a vedea cum putem face ca aceasta reducere a TVA sa se vada la raft si de asemenea sa vedem cum putem noi, cu Ministerul Agriculturii, sa monitorizam ceea ce se intampla. Este un moment bun pentru a grabi punerea in practica a monitorului preturilor, care ne-ar putea ajuta la urmarirea efectului scaderii TVA la alimente la nivelul consumatorului final. Vrem ca reducerea TVA sa se vada cat mai mult la consumator", a spus Chiritoiu.

El a aratat ca implicarea Consiliului Concurentei va avea ca obiectiv sa ajute companiile de retail si producatorii pentru a nu lua masuri care sa fie antinconcurentiale, in urma reducerii TVA.

"Aceste practici ar putea fi de genul intelegeri privind reducerea simultana a preturilor la anumite produse cu acelasi procent. Asociatiile de profil nu trebuie sa impuna reduceri de preturi, ci pot face recomandari privind o scadere minima, de exemplu de minim circa 12%, cat ar fi impactul diminuarii TVA. Astfel, se da posibilitatea unora sa poata opera reduceri mai mari, daca vor", a explicat Chiritoiu.

TVA la toate produsele agro-alimentare va scadea la 9%, din luna iunie,