Platesti pretul de pe eticheta in 12 rate fara dobanda. Ideea pe care a aplicat-o un retailer de mobila prinde la tot mai multi comercianti. Pe de o parte, compania suporta o parte din costurile imprumutului, iar pe de alta, clientii sunt incurajati sa cumpere chiar daca nu au bani in buzunar.

"Cred ca si alti retaileri vor incerca lucrul asta pentru ca toata lumea este interesata sa se reporneasca activitatea economica", spune Dan Sucu, proprietar Mobexpert.

Primii care au reactionat sunt vanzatorii de electrocasnice, domeniu in care vanzarile au scazut cu peste 20% fata de perioada de varf.

"Avem cu doua banci in acest moment, doua programe de genul 12 luni rata fara dobanda, plus o perioada de gratie de 3 luni. Se simtea nevoia impulsionarii creditarii, aveam nevoie sa atragem clienti", explica Mihai Treistaru, director achizitii la E-mag.

Si dezvoltatorii din imobiliare vor face oferte similare. De exemplu, la un apartament de doua camere de 97.000 euro, in primul an de contract clientul este scutit de plata a 5.000 euro.