"Legea este o mare prostie", arata una dintre concluziile la care au ajuns dupa o prima discutie reprezentantii marilor magazine, dar si cei care conduc patronatul Romalimenta.

Reprezentantii Asociatiei Romane a Carnii cred ca inchiderea marilor magazine in weekend este un lux pe care producatorii nostri nu si-l permit in plina criza economica.

Acestia sustin ca in piete nu vand tarani, ci intermediari, asa ca initiativa legislativa nu ajuta pe nimeni, ci mai degraba incurca si duce la pierderi financiare importante.

Reprezentantii patronatelor sustin ca majoritatea producatorilor care fac parte din patronatul Romalimenta isi vand 80% din marfa in hipermarketuri, nu la buticurile din coltul strazii.

"Si in mall-uri se duc sa-si cumpere de mancare prima data si apoi isi cumpara haine, nu invers", explica Delia Nica, vicepresedinta Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania.

"Legea 321 a nemultumit si pe retaileri, si pe producatori. Nu ne plac speculatiile de niciun fel", spune Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Romanul e cumparator de duminica, precizeaza reprezentantii marilor magazine. Daca hipermarketurile s-ar inchide in ultima zi din saptamana, asa cum se intampla in Germania si Austria, producatorii nostri ar pierde 20% din incasari.

"Nu ma incalzeste ca Gheorghita, care nu e autorizat, poate sa supravietuiasca facand frauda, iar eu care am investit milioane de euro dau faliment", spune Sorin Minea, presedintele Romalimenta.

In fapt, "Gheorghita" si alti cultivatori spun ca alesii i-ar ajuta mai mult daca i-ar invata cum sa extinda serele si sa construiasca niste depozite de legume. "Am ajuns in situatia asta, de a face ei lobby, cand de fapt ei sunt tot reprezentantii procesatorilor, ai comerciantilor", a declarat Vlad Gheorghe, presedintele Cooperativei "Agricola".

"Acesti oameni sunt lasati incet, dar sigur, sa moara", adauga la randul sau Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara.

Amuzant este ca cei care figureaza ca autor ai acestei initiative legislative n-au habar despre ideile deputatilor din Comisia de Agricultura. "Nu ma numar printre cei care au initiat aceasta lege. Noi avem probleme mai importante, pretul la motorina", spune Marcel Cucu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania.

Reprezentantii Ministerului Agriculturii se intalnesc marti cu deputatii, pentru a continua discutiile.