Premierul a adaugat ca marile centre comerciale trebuie sa ramana deschise, pentru ca sustin consumul si asigura locuri de munca.

"Vreau sa exprim o opinie pe care o vom transmite si la Parlament. E o propunere a unor colegi liberali, o masura liberala altfel, sa inchidem hypermarketurile in weekend. Eu cred ca e bine sa le lasam deschise, ca oamenii sa cheltuie bani, sa avem consum, sa pastram locuri de munca si ca sa fie platiti, bineinteles, conform legislatiei, cei care lucreaza in weekend sa fie platiti mai bine. Nu stiu ce e liberal in a inchide (hypermarketurile - n.r.), cred ca e doar populista (propunerea - n.r.). Nu e populara, pentru ca nici cei care lucreaza si au salariu dublu pentru acele zile, nici noi, cei care atunci ne ducem la cumparaturi, nu avem de castigat. E doar o masura stupida in acest moment pentru Romania si cred ca trebuie sa dati avizul negativ", a declarat premierul in sedinta de guvern.

Ideea inchiderii superkarmeturilor in weekend se discuta de mai multi ani in Parlamentul Romaniei, ultima propunere fiind lansata anul trecut. Daca reprezentantii marilor retele de retail resping vehement ideea, micii producatori considera ca o astfel de decizie ar fi o sansa pentru producatorul roman.

Deputatul PNL Marin Anton propunea anul trecut ca supermarketurile sa fie inchise in week-end, incepand de sambata de la ora 14.00 pana luni dimineata, pentru a incuraja produsele romanesti care se vand in piete.

Intr-o dezbatere organizata, anul trecut, de Comisia de Agricultura din Parlament, Sorin Minea, presedintele Romaliment, spunea ca nu este de acord cu inchiderea hipermarketurilor in week-end, deoarece duce la "distrugerea vanzarilor" si a aratat ca prefera o piata fiscalizata si ii este frica sa lucreze la negru.

Delia Nica, presedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania, a spus ca micii producatori romani se plang ca nu au acces in hipermarketuri deoarece este greu ca acestea sa preia "50 kg sau 100 kg sau 10-50 de porci sau 2 oi din curtea cuiva".

"Problema este ca atunci cand inchei un contract de cumparare, de exemplu, de mere, sa ne spuna producatorul respectiv ca atunci cand ploua nu vine nimeni sa-i incarce marfa in camion ca sa ne-o trimita la raft. Ori noi nu putem la raftul respectiv sa punem o eticheta: «Astazi nu putem sa va livram mere»", a aratat Delia Nica.

"Trebuie intotdeauna sa fie producatorii mici organizati in organizatii foarte mari, asa cum exista peste tot in Europa", a adaugat Nica.

Dorin Cojocaru, presedintele patronatului laptelui, a spus ca el face parte dintre cei care muncesc de dimineata pana seara si isi fac cumaraturile in week-end de la hipermarket si ca trebuie lasat consumatorul sa-si aleaga de unde isi cumpara produsele.

In replica, Alin Buzescu, presedintele Confederatiei Asociatiilor taranesti din Romania, a spus ca sunt 9 milioane de romani din mediul rural care au productie din care pierd mai mult de jumatate pentru ca nu reusesc sa o vanda, nu au acces in hipermarketuri.

"Inchiderea hipermarketurilor sambata de la ora 14.00 si duminica ar fi o solutie pentru a reda producatorului roman ce merita cu privire la munca pe care o depune. (...) Nu reusim sa intram in supermarketuri. Acolo sunt o sumedenie de contracte confidentiale pe care supermarketurile le au cu furnizorii, se impun preturile la diverse produse", a spus Buzescu.