Liderii gruparii au fost arestati saptamana aceasta, dupa o ancheta DIICOT. Din retea faceau parte inclusiv inspectori ANAF, care protejau firmele implicate.

Inspectorii antifrauda fiscala au stabilit un prejudiciu de peste 24 de milioane euro, bani care reprezinta TVA aferent comercializarii de legume si fructe catre marile lanturi de hipermarketuri (Carrefour, Lidl, Metro, Selgros, Billa, Real, Cora, Mega Image), din 2012 si pana in prezent. 

Incepand cu ianuarie 2014, acestia au analizat si monitorizat activitatea comerciala a 62 firme, care au realizat importuri si achizitii intracomunitare de legume si fructe din ianuarie 2012 pana in prezent. 

Circuitul era controlat de un grup restrans de persoane de origine turca si reprezenta liderul de piata in acest domeniu, pentru unii retail-eri fiind chiar cel mai important furnizor, dupa valoarea contractelor, conform DGAF. 

Sistemul de fraudare functiona pe doua paliere distincte. Primul era constituit din 58 de firme fantoma, infiintate pe numele unor oameni cu situatie materiala grea, atat cetateni romani cat si arabi refugiati din zonele de conflict, care primeau intre 100 si 200 lei pentru fiecare firma. Firmele, care fie nu declarau obligatiile fiscale, fie refuzau sa le plateasca si intrau in insolventa, aveau rolul de a asigura un circuit de furnizori si facturare pentru cele trei firme din al doilea palier, menit sa confere aparenta legalitatii si seriozitatii necesare colaborarii cu marile lanturi de retail. 

Timp de doi ani si jumatate, au fost descarcate si comercializate saptamanal in Romania circa 570 tone legume si fructe (28 TIR-uri), cu predilectie banane si portocale provenite din Franta, Olanda, Grecia si Italia si citrice importate de la o firma din Turcia, controlata de tatal uneia dintre persoanele implicate. 

In fapt, in cazul achizitiilor intracomunitare, TVA-ul aferent se inregistra cu taxare inversa, urmand sa fie colectata la vanzarea produselor, iar sustragerea de la achitare se realiza prin inregistrarea de achizitii cu TVA deductibil de la firmele tip "fantoma" interpuse pe lantul de comercializare.  In cazul importurilor, obligatiile fiscale erau preluate de aceleasi firme tip "fantoma", iar societatile de pe cel de-al doilea palier solicitau compensarea debitelor fiscale.  Astfel, prin aceste mecanisme de frauda, sumele incasate la bugetul de stat reprezentand TVA, in principal, si impozit pe profit, au fost foarte mici in comparatie cu volumul achizitiilor intracomunitare sau cu volumul importurilor efectuate.

De exemplu, valoarea livrarilor din ultimul an catre retaileri a fost de aproximativ 100 de milioane euro, perioada in care bugetul de stat a fost privat de plata TVA, inregistrandu-se chiar solduri negative, respectiv TVA de recuperat. 

Dupa ce inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala au anuntat Politia, ofiterii Directiei de Combatere a Crimei Organizate si procurorii DIICOT au organizat, miercuri, 46 de perchezitii si au ridicat 28 de persoane. Dintre acestea, 12 au fost arestate preventiv pentru 30 de zile.  Politistii au indisponibilizat zece masini de lux, aproximativ 500 de tone de fructe si legume, precum si echivalentul in lei si valuta a peste 330.000 de lei.