Gigantul taiwanez a fost afectat in ultimii ani, in uzinele din China, de o serie de sinucideri. Luna trecuta, una dintre uzinele sale a fost inchisa in urma unor violente intre paznici si muncitori, in care au fost implicati 2.000 de angajati si 5.000 de politisti.

Activitatea la fabrica din Zhengzhou (centrul Chinei) a incetat vineri, dupa ce conducerea a crescut calitatea produselor si le-a cerut salariatilor sa munceasca intr-o zi libera, a anuntat organizatia China Labour Watch al carei sediu se afla la New York.

"Aceasta greva rezulta din faptul ca muncitorii sunt supusi unei presiuni prea mari", a declarat directorul China Labour Watch, Li Qiang, intr-un comunicat, citat de AFP si preluat de Mediafax.

"Potrivit salariatilor, numeroase linii de productie a iPhone au fost paralizate intreaga zi in mai multe cladiri ale fabricii", arata comunicatul.

La greva au participat intre 3.000 si 4.000 de angajati, potrivit aceleiasi surse care nu a precizat insa cati angajati are fabrica.

Responsabilii fabricii nu au putut fi contactati imediat si nici un purtator de cuvant al companiei-mama a Foxconn din Taiwan, Hon Hai, sau al Apple in China.

Cel mai mare producator de piese pentru computere si telefoane, locul unde au murit peste 13 oameni in ultimii ani

Foxconn - numarul unu mondial in productia de piese pentru computere - asambleaza in general produse pentru Apple, Sony si Nokia si are un milion de angajati in China, dintre care jumatate sunt in Shenzhen, in sudul tarii.

In 2010, cel putin 13 angajati ai Foxconn au murit, aparent in urma unor sinucideri, determinate, potrivit militantilor, de conditiile de munca dificile.

In plus, in septembrie, 40 de persoane au fost ranite la Taiyuan, in provincia Shanxi (nord), dupa o "disputa intre mai multi salariati", care a degenerat intr-o altercatie generala in care au fost implicate 2.000 de persoane, potrivit unui comunicat difuzat de Hon Hai.