Una dintre angajatele fabricii Sturdy Products, unde sunt produse jucariile Disney, Mattel si cele comercializare in lantul de magazine Walmart, s-a sinucis, in mai, dupa ce a fost abuzata verbal de catre sefi, in nenumarate randuri.

In plus, cei 6.000 de salariati lucreaza 120 de ore in plus pentru a face fata cerintelor din tarile vestice. Iar profiturile tot cresc.

Fabrica a raportat un profit trimestrial de 48 de milioane de euro, pe fondul cererii tot mai mare de papusi Barbie si masini precum cele din filmul animat Cars.

Chiar daca pelicula Cars a atras critici si a inregistrat un profit de doar 342 miliarde de euro, Disney se asteapta ca jucariile inspirate din film sa ii aduca vanzari de 1,7 miliarde de dolari.

Neregulile au fost descoperite cu ajutorul organizatiei Sacom, care lupta impotriva practicilor incorecte ale corporatiilor, si care a expus si abuzurile din fabrica Foxconn, unde sunt ansamblate produsele Apple. Practic, unul dintre membrii organizatiei a lucrat o luna in fabrica si a intervievat zeci de lucratori. Iar descoperile au fost dintre cele mai grave: de la copii de 14 ani angajati aici pana la chimicale folosite pentru producerea jucariilor.

Majoritatea angajatilor faceau ore suplimentare si erau fortati sa semneze "voluntar" un formular prin care declarau ca lucreaza maximum 36 de ore pe saptamana, cand de fapt lucrau 120 de ore. Cei care se accidentau in timpul orelor de lucru erau fortati sa munceasca fara sa li se acorde ajutor medical, multi imbolnavindu-se din cauza aburilor toxici. Salariile erau acordate pe criterii preferentiale.

Investigatii repetate, nicio schimbare

Nu este pentru prima data cand se descopera astfel de probleme. Tot aici, in 2007, angajati lucrau pana la 288 de ore lunar. Proprietarii Sturdy Products - Winson - si cei ai Mattel nu au comentat acuzatiile, cei din urma spunand doar ca "acea sinucidere este un caz izolat". iar cei de la Walmart spun ca vor lansa o invesigatie la fel ca cei de la Disney.

In urma valului de sinucideri de la fabrica Foxconn, unde sunt ansamblate produsele Apple, proprietarii acesteia au crescut cu pana la 70% salariile angajatilor.

Sursa foto: The Guardian

Citeste si:

Cele mai vandute 10 telefoane din lume

Extindere regionala: H&M deschide, in septembrie, magazine in Cluj si Timisoara Cele mai vandute 10 telefoane din lume