Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) arata, de asemenea, ca practica Guvernului de a schimba regulile jocului fara consultarea mediului de afaceri afecteaza in mod considerabil atractivitatea mediului de afaceri romanesc si reprezinta un puternic semnal de descurajare a investitiilor.

"Largirea artificiala si nejustificata a bazei de taxare nu stimuleaza functionarea economiei ci, dimpotriva, incurajeaza evaziunea in detrimentul jucatorilor corecti, care platesc taxele si respecta legea in Romania. Reluam cu aceasta ocazie o solicitare mai veche a AMRCR pentru Guvern, aceea de reducere generala a TVA, masura care va stimula in mod real consumul si va avea un impact pozitiv asupra bugetului", a declarat intr-un comunicat directorul executiv al AMRCR, Delia Nica, citat de Mediafax.

Guvernul se asteapta sa incaseze anul viitor aproape 5 miliarde lei din noile impozite, schimbarea regimului de impunere pentru intreprinderile mici si mijlocii, modificarea modului de calcul al accizelor, cresterea salariului minim brut pe economie si extinderea bazei de calcul a contributiilor de sanatate.

Totalul incasarilor care vor fi astfel atrase de Guvern se ridica la 4,96 miliarde lei, din care cea mai mare suma, de 4 miliarde lei, va fi colectata din stabilirea unui mod de calcul al accizelor in lei, actualizat cu inflatia (ceea ce va aduce un plus de venituri de 1,1 miliarde lei), interzicerea practicarii vanzarilor cu prime la produsele accizabile tutun si alcool (246 milioane lei), cresterea accizelor la benzina (810 milioane lei), la motorina (1,8 miliarde lei) si petrol lampant-kerosen (1,6 milioane lei), se arata intr-un document oficial obtinut de Mediafax.

Aceste masuri au fost anuntate saptamana trecuta prin prezentarea unui proiect de modificare a Codului Fiscal.

Alte incasari vor fi colectate de Guvern ca efect al schimbarii modului de impozitare a IMM-urilor (49,8 milioane lei), extinderii bazei de calcul a contributiilor sociale de sanatate pentru persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor (tot 49,8 milioane lei), introducerii impozitului pe constructii speciale (488 milioane lei) si cresterii salariului minim brut pe economie, cu o impozitare corespunzatoare (344 milioane lei). Guvernul a decis sa majoreze anul viitor salariul minim brut de la 800 de lei la 900 de lei in doua transe.

Toate aceste incasari au fost deja luate in calcul la elaborarea proiectului de buget pentru anul viitor.

AMRCR a fost constituita in anul 2003 si are ca membri Cora, Carrefour, Auchan, Kaufland, real, Selgros, Metro Cash & Carry, Billa, Mega Image, Penny Market, Lidl, Praktiker, Bricostore, Baumax, Dedeman, Hornbach, OBI si Mobexpert.