Cifra furnizată de Eurostat este similară cu estimările analiştilor dar este sub ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană. Obiectivul BCE este să menţină creşterea preţurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate luna trecută în România (4%), Ungaria (3,2%) şi Letonia (2,8%), iar cele mai scăzute în Irlanda (0,7%), Grecia, Croaţia şi Cipru (toate cu 0,8%).

Comparativ cu ianuarie 2019, inflaţia anuală a scăzut în şapte state membre ale UE, a rămas stabilă în Austria şi a crescut în 19 ţări (inclusiv în România).

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut preţurile la servicii (0,61 puncte procentuale), urmate de preţurile la alimente, alcool şi ţigări (0,44 puncte procentuale) şi energie (0,35 puncte procentuale).

În schimb, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a menţinut la 1,2% în februarie, în zona euro, similar cu nivelul din ianuarie. Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de Banca Centrală Europeană la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.