Comparativ cu situaţia din luna mai, rata anuală a inflaţiei în luna iunie a scăzut în şapte state membre şi a crescut în 20 de state membre. În România, rata anuală a inflaţiei a crescut până la 2,2% în luna iunie, de la 1,8% în luna mai.

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate, luna trecută, în Polonia (3,8%), Cehia (3,4%), Ungaria (2,9%) şi România (2,2%).

La polul opus sunt unele state membre UE unde rata anuală a inflaţiei este negativă: Cipru (minus 2,2%), Grecia (minus 1,9%) şi Estonia (minus 1,6%).

În zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări (0,60 puncte procentuale), urmate de servicii (0,55 puncte procentuale) şi produse industriale (0,05 puncte procentuale). În schimb, scăderea preţurilor la energie a şters 0,93 puncte procentuale din avansul inflaţiei, în luna iunie.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat că rata anuală a inflaţiei a urcat la 2,6% în luna iunie a acestui an, de la 2,3% în mai. Preţurile de consum în luna iunie 2020, comparativ cu mai, au urcat cu 0,08%, iar faţă de decembrie 2019 avansul a fost de 1,55%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,2%.

Banca Naţională a României a redus prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an la 2,8%, de la 3% anterior.