La nivelul Uniunii Europene, comertul cu amanuntul a crescut cu 1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar a scazut cu 0,4% raportat la iunie 2014. 

In zona euro, vanzarile cu amanuntul au avansat cu 0,8% in baza anuala si au coborat cu 0,4% fata de iunie. 

Datele Eurostat arata ca in august cele mai puternice cresteri ale comertului retail fata de aceeasi perioada a anului trecut au fost inregistrate in Luxemburg (14,1%), Bulgaria (9,2%) si Romania (6,3%).

La polul opus, au fost consemnate scaderi de 2,5% in Malta, 1,1% in Polonia si de 1% in Belgia si Austria. 

Fata de luna iunie, Portugalia (2,6%) si Letonia (2,2%) au afisat cele mai puternice cresteri ale vanzarilor cu amanuntul, in timp ce Austria (-1,5%), Germania (-1,4%) si Suedia (1,3%) au raportat cele mai abrupte scaderi. 

Banca Centrala Europeana va anunta joi decizia de politica monetara, majoritatea economistilor anticipand noi masuri de sustinere a economiei din zona euro, dupa ce majoritatea statelor au raportat un PIB in stagnare sau chiar scadere economica pentru cel de-al doilea trimestru. In plus, inflatia anuala din zona euro a incetinit in august la 0,3%, minimul ultimilor aproape cinci ani, cu mult sub tinta asumata de BCE, alimentand estimarile privind anuntarea unui nou pachet de masuri dupa sedinta de joi.