Conform acestor cifre, inflaţia din zona euro este tot mai departe de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

În septembrie 2018, rata inflaţiei în zona euro era de 2,1% iar în UE de 2,2%.

Deși în coborâre față de luna anterioară, rata anuală a inflaţiei din România a fost din nou cea mai ridicată din UE.

Astfel, cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate luna trecută în România (3,5%), Slovacia (3%) şi Ungaria (2,9%), iar cele mai scăzute în Cipru (minus 0,5%), Portugalia (minus 0,3%), Grecia, Spania şi Italia (toate cu 0,2%).

Comparativ cu luna precedentă, inflaţia anuală a scăzut în 20 de state membre, a rămas stabilă în cinci şi a urcat în două ţări membre. Datele pentru Marea Britanie nu sunt disponibile.

În cazul zonei euro, cea mai ridicată contribuţie la rata anuală a inflaţiei a venit de la tarifele la servicii (0,66 puncte procentuale), urmate de preţurile la alimente, alcool şi ţigări (0,29 puncte procentuale) şi preţurile la energie (minus 0,18 puncte procentuale).

În schimb, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a situat la 1,2% în septembrie, în creştere faţă de 1,1% în august. Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de Banca Centrală Europeană la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.