Potrivit studiului citat, Romania este considerata a doua dintre tarile cele mai afectate de pierderi de vanzari din cauza contrafacerii (mai mult decat dublul mediei UE).

Medicamentele reprezinta sectorul cel mai afectat, vanzarile pierdute reprezentand 16,6% din vanzarile legitime, ceea ce inseamna de patru ori mai mult decat media UE, si este sectorul cu cel mai mare volum de vanzari pierdute in termeni absoluti din cauza contrafacerilor, care insumeaza peste jumatate din pierderile de vanzari inregistrate in toate sectoarele.

"In Romania se estimeaza ca anual se pierd 3.667 de milioane de lei in mod direct ca urmare a contrafacerii de produse in sectoarele identificate, ceea ce reprezinta 15,9% din vanzarile acestora. Aceasta inseamna pierderea directa a 26 000 de locuri de munca in sectoarele respective", conform studiului, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, in Uniunea Europeana se pierd anual 368 de miliarde lei si 790.000 de locuri de munca din cauza contrafacerii si piratarii. 7,4 % din vanzarile din noua sectoare se pierd din cauza falsurilor care exista pe piata. Hainele, jucariile, articolele sportive, bijuteriile, gentile de mana si muzica sunt cateva dintre sectoarele afectate.

Studiul Observatorului European al Incalcarilor Drepturilor de Proprietate Intelectuala estimeaza ca peste 212 de miliarde lei se pierd anual in noua sectoare din cauza prezentei pe piata a produselor falsificate. In fiecare an, alte 156 de miliarde lei din economia Uniunii Europene se pierd din cauza efectelor indirecte ale contrafacerii si ale pirateriei din aceste sectoare, deoarece producatorii cumpara mai putine produse si servicii de la furnizori, ceea ce se repercuteaza si asupra altor domenii printr-un efect de domino.

Cele noua sectoare afectate sunt produse cosmetice si de ingrijire personala, imbracaminte, incaltaminte si accesorii, articole sportive, jucarii si jocuri, bijuterii si ceasuri de mana, genti de mana, muzica inregistrata, bauturi spirtoase si vin, produse farmaceutice.

Aceste pierderi din vanzari inseamna aproape 500.000 de locuri de munca care se pierd in mod direct sau nu mai sunt create in aceste sectoare in UE deoarece producatorii legitimi si, in unele cazuri, distribuitorii produselor corespondente angajeaza mai putine persoane decat ar angaja in absenta contrafacerii si a pirateriei. Daca se ia in considerare efectul de domino al produselor contrafacute asupra altor sectoare, inseamna ca in alte sectoare ale economiei UE se pierd inca 290.000 de locuri de munca.