In zona euro, comertul cu amanuntul a crescut cu 1,6% in ritm anual, in timp ce in Uniunea Europeana s-a inregistrat un avans de 2,4%.

Comertul cu amanuntul in UE 28 a fost influentat de faptul ca vanzarile de produse non-alimentare au crescut cu 3%, cele de combustibili au urcat cu 3,5%, in timp ce vanzarile de alimente, bauturi si tigari s-au majorat cu 1,6%.

Cele mai mari cresteri au fost raportate in Romania (16,2%), Lituania (6,2%) si Spania (5,8%), singurele scaderi fiind inregistrate in Belgia (minus 2,4%), Malta (minus 0,6%) si Austria (minus 0,1%).

In iunie, comertul cu amanuntul a scazut cu 0,2% in UE si s-a mentinut stabil in zona euro, comparativ cu luna precedenta. Comertul cu amanuntul in UE 28 a fost influentat de faptul ca vanzarile vanzarile de combustibili au scazut cu 1% iar vanzarile de alimente, bauturi si tigari au inregistrat un declin de 0,2%.

Cele mai mari cresteri in iunie comparativ cu luna precedenta au fost raportate in Portugalia (3,1%), Romania (2%) si Spania (1%), iar cele mai semnificative scaderi au fost inregistrate in Irlanda (minus 1,6%), Estonia (minus 1,5%) si Polonia (minus 1%).