In Spania si Italia, de exemplu, se vand excelent carnatii, branzeturile si salamurile ardelenesti, facute dupa retete traditionale. Gustul e romanesc, dar pretul, occidental.

Desi lucreaza in Toledo, romanul nostru nu e curios sa incerce paella, tortilla, gazpacho sau jamon. El vrea sa manance tot ca acasa, altfel nu se satura.

Mezeluri, branzeturi si chiar vinuri romanesti, toate sunt aduse de la mii de kilometri, cu tirurile. Comenzile au crescut, in ultima perioada, cu 10%.

Daca in tara o bucata de salam costa 2 euro, in Spania se vinde cu 4 euro. Asa ca multi producatori de mezeluri s-au profilat pe export.

''Trebuie sa ii urmezi pe oamenii care pleaca de acasa, trebuie sa ii urmezi unde se duc si credem ca este un debuseu excelent", explica Dan Sarmasan administratorul unei firme de profil.

La Sebesel, in Alba, o firma trimite lunar in Spania cateva tiruri cu afumaturi. Ideea le-a venit tocmai unor romani care muncesc acolo si duc dorul unor mezeluri cum numai acasa se fac.

Cine nu are bacanie romaneasca in oras, poate sa isi comande pe net bunatatile la care viseaza. Asa se face ca un caltabos facut in Romania ajunge oricand in Belgia, Portugalia, Franta sau Germania.