Ambele companii obtin aproximativ 60% din vanzari in SUA, unde concurenta in randul retailerilor s-a intensificat. Impreuna, ele ar controla aproximativ 4% din piata din SUA, in timp ce in Europa entitatea combinata ar fi al patrulea mare retailer alimentar, conform analistilor de la Natixis.

Discutiile sunt in stadiu preliminar si ar putea sa nu aiba ca rezultat incheierea unei tranzactii, au anuntat proprietarii lanturilor de magazine Stop & Shop si Food Lion.

'Estimam ca sunt sanse de 50% pentru finalizarea tranzactiei. Acest procent ar putea parea optimist, tinand cont ca negocierile sunt in stadiu preliminar. Totusi, nu vedem alternative pentru Ahold', a explicat analistul James Grzinic, de la Jefferies in Londra.

Marti, actiunile Delhaize au urcat cu 3,6%, la 85,88 euro, la Bursa de la Bruxelles, evaluand compania belgiana la 8,9 miliarde de euro, in timp ce titlurile Ahold au crescut cu 3,7% la Bursa de la Amsterdam, capitalizarea de piata a grupului olandez fiind estimata la 16,9 miliarde de euro. De saptamana trecuta, actiunile Delhaize si Ahold au urcat cu 17% si, respectiv, 8,3%.

O fuziune ar crea economii de 600 milioane de euro pentru cele doua companii, sustin analistii de la Jefferies. Speculatiile privind posibila fuziune dintre Ahold si Delhaize au aparut in 2007. De atunci, ambele companii au vandut active si au schimbat structura actionariatului. In SUA, Delhaize opereaza retelele de supermarketuri Food Lion si Hannaford.

In Romania, Delhaize Group este prezent prin lantul de supermarketuri Mega Image, cu o retea ce cuprinde 415 de magazine in Bucuresti, Constanta, Ploiesti, Pitesti, Brasov, Targoviste si alte orase, sub marcile Mega Image (202), Shop&Go (210), AB Cool Food (1), Gusturi Romanesti (1), Mega Drive (1). Mega Image este cele mai mare lant de supermarketuri din Romania.