Pentru 585 de pastile contributia bolnavului in farmacie va scadea, iar pentru alte 585 contributia acestuia va creste in medie cu 20%.

Adica de la 1 leu la 100 de lei, pe reteta.

Pentru un medicament care contine ginkgo biloba si care se administraeza bolnavilor care au suferit un accident vascular cerebral, pacientul are variante in farmacii. Poate alege sa platesca o diferenta de 8 lei sau una de 19 lei, daca alege un produs scump.

Autoritatile spun ca se vor scumpi medicamentele care si pana acum erau scumpe. Prin noua schema, casa vrea sa plateasca efectul teraperutic al medicamentului si nu brandul. 

MEDICAMENT cu ginkgo biloba
varianta ieftina - 8, 4 lei
               scumpa - 19, 8

MEDICAMENT hipertensiune
varianta ieftina - niciun ban
               scumpa 2 lei

Daca un pacient in luna iunie pentru reteta compensate cu medicamnete si din lista A si din lista B a platit 108 lei pentru aceeasi reteta joi pacientul a platit 155, 52 de lei.

Un exemplu clar in care un bolnav plateste de la 1 iulie in farmacie cu 47 de lei mai mult pe cele trei doctorii pe care le ia pentru scaderea tensiunii.

“Nu exista medicamente proaste si nu exista medicamente vechi, pentru ca stiinta si practica medicala le exclud pe cele daunatoare”, spune Lucian Duta, presedinte CNAS.

Noul sistem nu va afecta doctoriile din programele nationale si nici pe cele pentru boli cronice, care raman gratuite.

Cei din Asociatia Producatorilor de Medicamente sustin ca noua schema va ingradi accesul bolnavilor la tratament doar pentru ca statul sa faca economii de peste 1 miliard de lei pe an.