Proiectul are ca scop asigurarea accesului facil al producatorilor nationali pe piata de desfacere reprezentata de comerciantii cash&carry. 

"Persoanele juridice autorizate sa desfasoare activitati de comercializare pentru produse alimentare au obligatia ca pentru carne, legume si fructe sa achizitioneze aceste produse, in proportie de cel putin 51%, corespunzator fiecarei categorii, provenite din lantul alimentar scurt asa cum este definit in Politica Agricola Comuna a Uniunii Europene. In lunile de iarna (decembrie-februarie), in magazinele mentionate, legumele si fructele din import sa reprezinte maxim 70% din oferta, pe fiecare categorie. Nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 25.000 lei la 50.000 lei, in masura in care nu sunt aplicabile prevederile Legii concurentei", se arata in raportul favorabil al Comisiei economice, insusit de plenul Senatului. 

Lantul alimentar scurt reprezinta, potrivit raportului Comisiei economice, "un lant de aprovizionare care implica un numar limitat de operatori economici angajati in activitati de cooperare si de dezvoltare economica locala, precum si relatii geografice si sociale stranse intre producatori si consumatori". 

Masurile vor intra in vigoare dupa sase luni de la publicarea in Monitorul Oficial. 

Actul normativ va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor, cu rol decizional in acest caz.