Debenhams, care operează 124 de magazine, a intrat pentru a doua oară în administrare specială în luna aprilie, iar speranţele de salvare au depins de o oferă venită din partea companiei JD Sports. Speranţele de salvare a lanţului de magazine cu o istorie de 242 de ani s-au risipit însă. după ce JD Sports s-a retras de la discuţii.

Cele 12.000 de locuri de muncă ale companiei vor fi desfiinţate în următoarele luni, dacă administratorii acesteia nu vor reuşi să încheie un acord pentru întreaga companie sau o parte din aceasta. Angajaţii au primit această veste în dimineaţa zilei de marţi, potrivit News.ro.

Un purtător de cuvânt al premierului Boris Johnson, a declarat marți că Guvernul de la Londra este pregătit să-i ajute pe angajaţii afectaţi de decizia închiderii lanţului britanic de magazine Debenhams.

"Evident că înţelegem îngrijorările profunde cu care se confruntă angajaţii Debenhams şi suntem pregătiţi să-i sprijinim şi ne menţinem angajamentul de a sprijini sectorul de retail, colaborăm strâns cu industria în această perioadă dificilă", le-a spus jurnaliştilor purtătorul de cuvânt.

Magazinele Debenhams vor continua să accepte cardurile lor pentru cumpărături în magazine, iar returnările de produse vor decurge normal.

Hilco, firmă de restructurare specializată în lichidarea comercianţilor cu amănuntul, va începe să lucreze în magazine de miercuri, pentru a începe compensarea stocurilor.

Ştirile referitoare la Debenhams au venit la câteva ore după ce proprietarul Topshop, Arcadia, a intrat în administrare specială, punând în pericol 13.000 de locuri de muncă.

Condiţiile dificile de pe piaţa comerţului cu amănuntul în timpul pandemiei de coronavirus s-au dovedit a fi ultima lovitură pentru ambele firme, care au cumultat peste 25.000 de angajaţi.

”S-au luat toate măsurile rezonabile pentru a finaliza o tranzacţie care să asigure viitorul Debenhams. Cu toate acestea, mediul economic este extrem de dificil şi, împreună cu incertitudinea cu care se confruntă industria de retail din Marea Britanie, nu s-a putut ajunge la o tranzacţie viabilă", a declarat Geoff Rowley de la FRP Advisory, co-administrator al Debenhams şi partener la FRP.

Perspectivele unei operaţiuni de restructurare, ”extrem de incerte”

Administratorii au declarat că perspectivele unei operaţiuni de restructurare sunt ”extrem de incerte” şi, prin urmare, ”au conchis cu regret” că ar trebui să înceapă lichidarea Debenhams UK, în timp ce vor continua să caute oferte pentru toată afacerea sau părţi ale afacerii.

Retailerul a tăiat deja aproximativ 6.500 de locuri de muncă începând din luna mai, în încercarea de a-şi continua activitatea.

”Nu putem exagera semnificaţia acestui colaps, având în vedere vastul portofoliu imobiliar, numărul de locuri de muncă afectate şi reverberaţiile resimţite în întreaga industrie. Realitatea este că Debenhams a fost depăşit de concurenţi mai agili, nu a reuşit să accepte schimbarea şi a rămas cu o propunere obositoare. Impactul pandemiei a accelerat dispariţia, dar problemele de bază din cadrul afacerii au fost cauza principală", spune Richard Lim, director executiv al Retail Economics.

Fostul preşedinte al lui Debenhams, Sir Ian Cheshire, a declarat pentru BBC că se simte ”îngrozitor de rău” pentru angajaţii săi. El a spus că Debenhams a fost ”prins într-o cămaşă de forţă”, cu prea multe puncte de vânzare pe High Street, cu contracte de închiriere pe termen lung. ”Trebuie să fii mult mai rapid şi prezent mult mai mult online”, a spus el, adăugând că lanţul s-ar fi descurcat mai bine cu aproximativ 70 de magazine.

Debenhams a fost prezent și pe piața din România, cu mai multe magazine în sistem de franciză, deținute de omul de afaceri Octavian Radu. După căderea economică din 2008-2012, acesta a închis toate magazinele, acuzând scăderea puterii de cumparare în contextul crizei, dublarea suprafeței mall-urilor și dezvoltarea agresivă pe piața românească a unor branduri competitive precum Zara și H&M.

În 2015, brandul a revenit în România, printr-un magazin pe 3 etaje deschis în centrul comercial Bucuresti Mall, după o investiție de peste 1 milion de euro. Magazinul a fost închis doi ani mai târziu, din cauza problemelor financiare cu care se confrunta compania mamă din Marea Britanie.

Debenhams, înfiinţat în 1813, a intrat în aprilie în administrare specială, pentru a doua oară într-un an, pentru a proteja afacerea de acţiunile în justiţie introduse de creditori, după ce instituirea măsurilor de urgenţă pentru limitarea pandemiei a forţat compania să-şi închidă unităţile din Marea Britanie.

Debenhams deţine şi compania daneză Magasin Du Nord, care a fost scoasă la vânzare în septembrie. Unităţile Magasin Du Nord vor fi deschise în continuare deoarece divizia operează independent.