Retragerile de la bancomatele din Cipru au fost limitate initial la 260 de euro, prag redus ulterior la 100 de euro. Masura a fost impusa dupa ce cipriotii au incercat sa-si scoata banii din banci in acest mod.

"Stocurile supermarketurilor sunt suficiente pentru inca doua sau trei zile. Daca nu se ajunge la o solutie curand, iar bancile raman inchise la inceputul saptamanii urmatoare, atunci vor fi probleme", a declarat presedintele Asociatiei Supermarketurilor din Cipru, Andreas Hadjiadamou.

Daca furnizorii isi vor mentine decizia de a livra doar contra platii in numerar, rafturile din supermarketuri vor fi goale, a spus el. "Pericolul de a avea rafturi goale in supermarketuri este vizibil, avand in vedere ca furnizorii nu vor renunta la decizia lor si nu ne vor ajuta in acesta situatie noua pentru Cipru", a adaugat Hadjiadamou.

Bancile din Cipru, inchise de pe 15 martie, ar trebui sa-si reia activitatea marti. Institutiile de credit au fost inchise pentru a evita retrageri masive, dupa ce statele zonei euro au conditionat imprumuturi externe de 10 miliarde de euro pentru Cipru de impunerea unei taxe pe depozitele bancare. Taxa a fost respinsa marti de Parlament, iar politicienii ciprioti incearca sa gaseasca alternative.

Banca Centrala Europeana a avertizat, insa, ca daca autoritatile de la Nicosia nu ajung la un acord cu UE si FMI pentru un pachet de imprumuturi externe pana luni, va opri accesul instituttiilor de credit cipriote la mecanismul de lichiditate de urgenta.