Cele mai puternice branduri din lume dictate de campaniile de publicitate

Primul magazin al celui mai cunoscut lant de fast-food din lume a fost amplasat, in mod pe sugestiv, pe bulevardul maresalului Tito, fost revolutionar iugoslav, om de stat (1892 - 1980), cel care a condus gherila iugoslava in cel de-Al Doilea Raboi Mondial, potrivit Financial Times.

Jurnalistii de la FT relateaza cum vanzatorii locali de produse de tip fast-food au incercat de-a lungul timpului sa blocheze intrarea francizei McDonald's pe piata din Bosnia, facand lobby printre oamenii politici.

Potrivit unor informatii publicate de prestigiosul cotidian financiar, brandul McDonald's incearca sa intre in statul balcanic, ce cuprinde patru milioane de locuitori, inca din momentul in care s-a terminat razboiul din 1995.  

In ciuda tuturor interventiilor, cunoscutul brand american a reusit, incepand de ieri, sa-si faca loc pe piata bosniana.

"Dupa atatia observatori americani si europeni adusi in Bosnia, o franciza McDonald's era firesc sa se lanseze", scriu cei de la FT.

Brandul de fast-food reprezinta un simbol al investitiilor internationale si poate fi un semn pozitiv pentru alte companii multinationale, subliniaza ziaristii britanici.

Unele voci din Bosnia si Serbia, deloc simpatizante a marcii americane, sustin ca patrunderea McDonald`s in spatiul balcanic va produce o reala schimbare „globala”.

Pe de alta parte,numerosi locuitori ai capitalei Sarajevo sunt incantati de sosirea celui mai cunoscut brand american de restaurante, cu angajati care poarta uniforme standard, servicii prietenoase si cu denumiri ale produselor recunoscute in toata lumea. Cu alte cuvinte, Bosnia a devenit parte a globalizarii.

"Suntem o tara normala acum", spune un taximetrist din Sarajevo, in asteptarea deschiderii primului magazin cu hamburgeri.


„Licenta de extindere a companiei face parte din sistemul de franciza pe care McDonald`s l-a folosit pentru mai mult de 30 de ani, in vederea promovarii brandului, bazandu-ne pe spiritul antreprenorial dezvoltat la nivel local”, sustin oficialii McDonald`s ai diviziei europene.

McDonald's avea la sfarsitul anului trecut aproape 34.000 de unitati deschise in intreaga lume. In Romania, McDonald's detine o retea de 62 de restaurante in 21 de orase, printre care Bucuresti, Cluj, Suceava, Pitesti, Ploiesti, Timisoara sau Brasov, cu peste 140.000 de clienti zilnic.

Citeste si:

Ai manca pizza sau homar la McDonald`s? 6 produse pe care lantul de fast-food le-a ratat din start

Cel mai cunoscut lant de fast-food din lume a devenit...supermarket

Africanul din spatele succesului burgerilor americani. Cine este Cyril Ramaphosa. FOTO