Marfa era adusa in Romania din diverse tari ale Uniunii Europene si trecuta prin firme fantoma, astfel incat autoritatile sa nu incaseze taxele din vanzare. In tot acest timp, marfurile se depreciau. Investigatia se va extinde joi la toate lanturile de magazine alimentare.

Carnea ajungea la abatoare din Cluj si Iasi unde era procesata si amestecata cu alte produse si apoi distribuita la o firma de catering din Cluj. Iar acestea sunt doar informatiile preliminare.

Datele arata ca sute de tone de carne au ajuns pe mesele romanilor. Alte sute de tone de aripi si pipote de pui, macrou, creier de porc, burta de porc, toba si carnati care fie erau expirate, fie aveau un aspect degradat si ambalaje neconforme, au fost descoperite astazi in mai multe hale din tara.

Alexandru Dunca, presedinte ANPC: "13 tone de aripi de pui erau expirate din noiembrie 2013, 100 de tone de canre au fost oprite temporar de la vanzare"

Controlul de amploare se va extinde joi in toate magazinele mari care vand produse alimentare.

Si in Bucuresti, in urma actiunii, inspectorii au gasit carne congelata de pui, porc sau vita care nu avea niciun termen de garantie. S-au luat probe, iar autoritaile urmaeza sa stabileasca daca erau sau nu expirate.

Toata aceasta marfa ar proveni de la o retea de evazionisti care actiona in Romania.

Politistii si procurorii verifica peste 60 de firme care importa carne din Uniunea Europeana. Anchetatorii vorbesc despre un prejudiciu fabulos de 15 milioane de euro, castigat din evaziune fiscala, spalare de bani si concurenta neloiala

Firmele cumparau carne si oua din Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania iar operatiunea era scutita de TVA. De aici, marfa pleca in acte catre Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru ca firmele importatoare sa nu plateasca taxa pe valoarea adaugata. In realitate, alimentele erau vandute la negru in magazine.

Aceleasi firme fantoma ar fi cumparat marfa direct din Occident si au vandut-o la negru in Romania la preturi mai mici decat cele de pe piata facand concurenta neloiala. 

O a treia metoda, implica si producatorii de carne romani. Acestia trimiteau doar in acte marfa in Bulgaria si Ungaria, si o intorceau prin societati tip paravan care erau ulterior abandonate.

80 de persoane printre care politisti de frontiera si angajati ai Autoritatii nationale pentru protectia consumatorului, au ajuns in fata procurorilor DIICOT la audieri, iar o partea risca sa ramana in arest preventiv.

Evaziunea fiscala la carne este de 30-40% din piata, in scadere de la peste 50% in urma cu doi ani, iar marfa care ajunge in depozite fara documente este greu de controlat de autoritatile sanitar-veterinare, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii sustine ca atunci cand se vorbeste despre evaziune fiscala si despre marfa care intra in tara sau care ajunge in anumite depozite fara documente, partea de control sanitar-veterinar este mult mai usor de evitat de catre cei care fac evaziune. 

El spune ca solutiile ca alimente alterate sa nu mai ajunga in rafturi sunt intarirea controalelor si combaterea evaziunii fiscale. 

"Faptul ca astazi am vazut o retea intreaga scoasa la suprafata nu reprezinta decat un rezultat al faptului ca autoritatile isi fac datoria", a mai spus Constantin. 

"Este putin probabil ca marfa sa fi ajuns sa fie pusa in vanzare. Se desfasoara deja o actiune a Directiei Antifrauda. S-au identificat anumite cantitati. Probabil ca provine din zona de evaziune fiscala si controalele au fost eludate", a preciza ministrul.