Furnicarul din fata fabricii Dacia a disparut. Cei mai multi muncitori au intrat de la 1 august intr-un concediu platit pentru o luna. In toata aceasta perioada, vor mai veni la serviciu doar cativa angajati.

"In fiecare an, in general in luna august, la Dacia este concediu de odihna colectiv, asta insemnand ca majoritatea angajatilor este in concediu. Este si perioada in care se fac lucrarile de mentenanta si revizia tehnica a uzinei", explica Anca Oreviceanu, purtator de cuvant al Dacia.

La fel ca la Dacia, modelul occidental de concediu e pus in practica si la alte comapanii. Daca toti angatatii stau acasa in august, patronii fac economiie pentru ca nu mai platesc atat de mult pe utilitati.Sa nu va mirati, asadar, daca in august dati peste cabinete inchise, fie ca sunt medicale, de avocatura sau notariale. Cei care si-au facut un calcul si si-au dat seama ca nu au clienti in aceasta perioada, si-au luat liber.

In cazul notarilor din Bucuresti, puteti suna la un numar special de telefon pentru a afla care este cel mai apropiat cabinet ramas "de serviciu". E putin probabil sa fie asaltati de clienti.

1.000.000 de romani, in concediu in august

Potrivit unor statistici furnizate de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism, peste un milion de romani vor pleca in concediu luna aceasta prin agentiile de turism, dar in Romania. Dintre acestia 600.000 vor fi pe litoral, iar autoritatile incearca sa atraga si mai multi. Asa ca au anulat taxa de pod pentru weekend-uri.

Vinerea de pilda, cei care se indrepata spre mare nu platesc taxa de pod pe autostrada, si nici cei care se intorc duminica de pe litoral. Turistii care aleg trenul vor plati si ei cu 15% mai putin pentru un drum din Bucuresti pana pe litoral, pe tot parcursul lunii august.